ARBEIDSLIV

Stålsettes for digital fremtid

I ALLE KANALER: Førsteamanuensis II Per R. Stokke og de andre foreleserne på kurset er tilgjengelig i alle kanaler, også på PDA-en.FOTO: NTNU
I ALLE KANALER: Førsteamanuensis II Per R. Stokke og de andre foreleserne på kurset er tilgjengelig i alle kanaler, også på PDA-en.FOTO: NTNU
Finn Halvorsen
2. des. 2004 - 09:18

Førsteamanuensis II Per R. Stokke ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, vil ha norske næringslivsledere på skolebenken.

Han vil forberede dem på livet etter kunnskapsøkonomien. Digitale utfordringer står i kø, og de trenger seg frem i stort monn.

Uavhengig av tid og sted

Digitalteknologien er en stor drivkraft. Tiden er knapp. Til gjengjeld byr den samme digitalteknologien også på fordeler. Som for eksempel at du ikke trenger å dra til Trondheim for å delta på NTNUs videreutdanningskurs "Etter kunnskapsøkonomien - digitale utfordringer og nye strategiske muligheter". Du får selvsagt forelesningene direkte kringkastet over Internett, det som etter hvert har fått betegnelsen web-casting.

Og er du på reise og har glemt den bærbare PC-en, trenger du heller ikke fortvile. Du kan følge forelesningene enten direkte eller i opptak på mobiltelefonen eller PDA-en.

Det samme gjelder også foreleseren, han trenger heller ikke innfinne seg i auditoriet i Trondheim. Dette passer Stokke godt, for han er egentlig Statoil-ansatt, og det kan ofte passe bedre å forelese fra kontoret i Stavanger.

Eller fra hvor som helst i verden. I løpet av det siste året har nemlig Stokke fartet verden rundt og misjonert for sitt nye undervisningskonsept: i Hong Kong, i Budapest, i Tyskland og Sveits, og i USA.

Virtuelle gjesteforelesere fra ledende bedrifter, forskningsinstitutt og universiteter i Europa og USA bidrar på kursene.

Info på nettsted

Kursets nettsider vil inneholde alt kursmateriell i digital form med direkte linker til nedlasting av relevant litteratur og videoopptak som illustrerer kursets innhold og idé. Men Stokke nøler ikke med å underbygge nytten og nødvendigheten av kurset.

– De fleste av dagens industriledere har trolig bare så vidt kommet seg etter sjokket og en til dels traumatisk tilpasning til kunnskapsøkonomien. Men dette er bare begynnelsen, sier Stokke.

Kurset illustrerer hvordan raskere transistorer, avanserte sensorer på størrelse med sandkorn, og nye trådløse nettverk med stadig økende båndbredde, vil kunne fortsette å snu opp ned på mange bedrifters forretningsideer og arbeidsbetingelser.

Allestedsnærværende

Snart sitter mikroprosessorer i veggene. De fleste objekter som omgir oss, vil etter hvert ha innebygde sensorer og prosessorer og vil kunne kommunisere på egen hånd i et globalt nettverk. De vil selv kunne utføre forretningstransaksjoner uten menneskelig innvirkning. Vi snakker om den allestedsnærværende økonomien.

Avansert digital teknologi blir den viktigste ressursen i den nye kunnskapsindustrien. Vi får et helt nytt økonomisk paradigme med store konsekvenser, nye produkter, og nye markeder.

Nye strategier

Før handlet det om å utvikle en strategi som ga et forsprang på konkurrentene, for deretter å skaffe seg eller utvikle akkurat den teknologien som var nødvendig for å sette strategien ut i livet. Strategien drev med andre ord teknologien.

– I dag åpner de nye digitale teknologiene helt nye strategiske muligheter, og konkurransefortrinn handler om å forstå og utnytte potensialet. De nye teknologiene representerer mange nye strategiske mulighetene, sier Stokke.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.