KARRIERE

- SSB har tatt feil før

BOM: Generalsekretær Kåre Rygg Johnsen i Tekna, mener SSB bommer i sine spådommer.
BOM: Generalsekretær Kåre Rygg Johnsen i Tekna, mener SSB bommer i sine spådommer. Bilde: Mona Strande
Stein Jarle Olsen
14. aug. 2008 - 09:45

TU.no skrev i går om SSB-rapporten «Tilbud og etterspørsel etter arbeidskraft etter utdanning, 1986-2025».

SSB spår i rapporten blant annet at etterspørselen etter sivilingeniører vil flate ut, og at andelen sivilingeniører innenfor olje og gass vil falle fra ni til tre prosent.

Les også:

Tekna uenig

Generalsekretær Kåre Rygg Johnsen i Tekna er ikke enig i byråets konklusjoner.

– Tekna er ganske overbeviste om at vi står foran en periode med sterk vekst i klimasektoren. Flere OECD-rapporter har konkludert med at klimaområdet vil utvikle seg like sterkt som petroleumssektoren, og at det dermed vil være behov for mange sivilingeniører også der. Vi tror altså på en viss omfordeling fra petroleums- til klimasektoren, og at behovet for masterutdannelse ikke vil svekkes, sier han.

Han legger til:

– Vi har jo signaler fra oljevirksomheten i Norge om en utflating i produksjonen, men vi tror at teknologiinnsatsen på intensiveres for å utnytte de ressursene som er igjen og at det derfor fortsatt vil være stort behov for sivilingeniører i petroleumssektoren.

Ikke sikkert

Johnsen mener SSB har tatt feil før.

– Som med alle slike modeller, er det vanskelig å få inn alt som kan komme til å skje av innovasjon. Det utvikles for eksempel områder som det er vanskelig for en slik modell å prediktere. Dette registrerte vi for eksempel for åtte-ti år siden, da SSB mente det ikke ville være behov for flere ingeniører og sivilingeniører. SSB innrømte etter hvert at dette ikke var riktig, og behovet for sivilingeniører har vært høyt helt frem til i dag, sier han.

Klima i bygg

SSB-rapporten spår også at andelen sivilingeniører innen bygg og anlegg vil falle fra fire prosent i 2004 til to prosent i 2025.

– Vi stusser også over dette, og tror det kommer til å være stort behov for teknologiutvikling også innen bygg og anlegg, og særlig på klimasiden. Både når det gjelder å bygge, konstruere og designe, men også på oppvarmingssiden og når det gjelder klimasystemer, sier Johnsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.