PRODUKSJON

Sprøyter kaldt metall

Ole K. Helgesen
27. okt. 2005 - 09:37

Dette gir unike industrielle muligheter, ifølge mannen som har innført produktet Luminore til Norge.

– Produktet ser ut som, og føles som metall fordi det er 95 prosent rent metall. Det består av metall i pulverform, bindemiddel og en herdeaktivator, forklarer Lars Morten Laache, partner i Cold Metal Nordic, som har agentur på produktet i Norden og Baltikum.



Kjemisk reaksjon

Ifølge produsenten er det en kjemisk reaksjon mellom metall og polymer bindemiddel som gjør det mulig å fremstille et stabilt og homogent komposittmateriale av metall.

Luminore er patentert i USA, hvor det har vært på markedet en stund. Laache mener de industrielle mulighetene med produktet er enorme.



Unngår støping og sveising

Luminore gjør det enklere og rimeligere å frembringe produkter i metall uten kostbar og tidkrevende tradisjonell mekanisk bearbeiding, ifølge produsenten. Man unngår støping, sveising, bruk av festemidler og lignende for å frembringe produkter av metall.

– Bilindustrien og lystbåtindustrien har allerede vist stor interesse. Bruksområdene er uendelige, sier Laache.

Han fremhever at det egner seg svært godt hvis man ønsker metallets egenskaper til produkter som skal være lette i vekt.



Kan fås i gull

Produktet er foreløpig tilgjengelig i ni forskjellige metaller, blant annet aluminium, messing, bronse, kobber og jern.

Det kan også fås i gull, men ettersom det hovedsakelig består av gull, må det betales gullpris.

For mange vil det heller være aktuelt å benytte en blanding av messing og kobber. Kostnadene for produktet vil vanligvis være rundt 2-300,- kroner per kvadratmeter, avhengig av hvilket metall som benyttes.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling


Miljøvennlig

Luminore skal kunne påføres blant annet på plastmaterialer, gips, tre, metall, glassfiber, keramikk, betong, terra cotta, skumplast, fiberplater, sponplater, og papp. Produsenten hevder at produktet er miljøvennlig.

Det er ikke giftig, og avgitt materiale til omgivelsene er 1,9 milligram i vann, som skal være under kravet i drikkevann.

– Når metallet er sprøytet på, sitter det som støpt. Det verken sprekker, flasser eller krymper. I tillegg er det luft- og vanntett, hevder Laache.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.