BYGG

Sprinkleranlegg blir påbudt

Joachim Seehusen
1. apr. 2009 - 07:04
Vis mer

– Det første påbudet om å installere sprinkleranlegg kommer sannsynligvis over sommeren, sier avdelingssjef Nils Kristiansen i Oslo Brann- og Redningsetat.

Ifølge loven

Han forteller at brannetaten kan påby sprinkling med loven i hånd.

– I våre forskrifter, paragraf 2.1, går det klart frem at eieren har plikt til å holde bygningene oppdatert. Det gir oss anledning til å påby sprinkling, sier Kristiansen.

– Vi vil forsøke å finne en verneverdig bygård å starte med, vi samarbeider med byantikvaren og også med Sintef om dette, sier Kristiansen.

Brannetaten er også i kontakt med de største eiendomsbesitterne i Oslo.

– Vi håper å kunne bruke Olav Thon som en spydspiss for å dra dette i gang. De er interessert, sier Kristiansen.

Thon prøver vanntåke

– Vi har vært i møte med brannetaten, men vi vil ikke forlove oss ennå, bekrefter Thor-Erik Kolsrud, direktør i Thon Bygg AS med ansvar for drift og vedlikehold.

Kolsrud forteller at Thon Bygg har gjort en prøvemontering av et vanntåkeanlegg i en av sine bygårder, og at dette anlegget snart er klart for testing.

– Vi prøver å finne den beste løsningen, det blir nok en diskusjon om hva som er best, vanntåke eller tradisjonelle sprinkler, sier Kolsrud. Han forteller at forskriftene krever eget røropplegg for sprinkleranlegg og at det derfor er mye som tyder på at det blir langt rimeligere å ettermontere vanntåkeanlegg som kan knyttes til det eksisterende ledningsnettet. Kolsrud mener sprinkler eller vanntåke er meget godt egnet som beskyttelse mot påsatte branner.

Han sier videre at oppgradering av brannsikkerheten uten å installere sprinkleranlegg eller vanntåke lett vil ødelegge mye av særpreget og utsmykningen til eldre bygårder.

Forsikringsbransjen: Vil ha påbud om sprinkleranlegg

Ulmebrann

I Thon Bygg har ledelsen ennå ikke besluttet om vanntåke eller sprinkler er best for dem.

– Du er litt tidlig ute. Nå skal vi vurdere kostnadene og teste anlegget vi har montert. Jeg er blitt fortalt at vanntåke gir bedre rømningsveier fordi den tar med seg røyken ned når den faller mot gulvet og gir bedre pusteforhold. Et annet forhold er at sprinkleranlegg først løser ut etter at det har ulmet en stund, og det gir mye røykutvikling, sier Kolsrud.

Omsorgsbygg, med ansvaret for 683 eiendommer i Oslo, satser på ettermontering av mobile vanntåkeanlegg.

For nybygg vil fortsatt sprinkleranlegg være mest aktuelt for de store sykehjemmene og andre store bygg.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– For de mellomstore byggene vil nok vanntåke tvinge seg frem, sier Per Morten Johansen, administrerende direktør i Omsorgsbygg.

3000 bygårder

Oslo Brann- og Redningsetat har ikke talt hvor mange bygg som finnes i Oslo, og som de eventuelt kan påby å sprinkle.

– Men det er rundt 3000 bygårder i kjernen av Oslo, 2000 av disse bør absolutt sprinkles, sier Kristiansen.

Han legger til at det er to store myter knyttet til sprinkleranlegg. Det ene er at det blir så fryktelig store vannskader, det andre er at det er så dyrt.

– I 96 prosent av tilfellene der et sprinkleranlegg blir løst ut, er det faktisk en brann. Andelen falske utløsninger er betydelig større for alarmanlegg. Det betyr at problemet med vannskader er helt ubetydelig, for en brann er det langt verre.

Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.