KRAFT

Spetalen fnyser av CO2-debatten

Anders J. Steensen
3. sep. 2007 - 23:25

Sandefjord: Øystein Stray Spetalen talte nær sagt Roma midt imot under Norsk petroleumsforenings landanleggkonferanse mandag kveld.



– Vi har gått igjennom alle offisielle tall knyttet til utslipp av CO 2. De viser at de såkalte menneskeskapte CO 2-utslippene på verdensbasis er på 7 milliarder tonn årlig av et totalutslipp på 155 milliarder tonn. Av de 7 milliarder tonnene fanges 3,5 milliarder tonn opp i vegetasjonen, igjen får vi et utslipp på 3,5 milliarder tonn, sier han.

Spetalen spår at om fem år er det ingen som lenger snakker om CO 2-problemene, da vil de være løst rent teknologisk. – Slik gikk det med sur nedbør og SO 2 i 70 årene, skogsdød og bly i 80- årene og KFK-gasser som ødela ozonlaget, i 90-årene. Dagens snakk om CO 2 fremmes av særinteresser som har økonomiske interesser av det, eller av venstresiden for å angripe vestens samfunnsmodell, mener Spetalen.



Kunnskapsløse politikere

– Ser vi på tallene fra Statistisk sentralbyrå, vil vi oppdage at privatbilismen står for rundt tre prosent av CO 2-utslippene i Norge, mens innenriks flytrafikk er under en prosent. Allikevel er det disse områdene politikerne angriper. Dette viser at kunnskapen hos norske politikere er ekstremt lav.

Spetalen mener at de som i dag satser innen CO 2 teknologi og som bruker store summer på dette, kommer til å tape pengene. Han kan ikke forstå hvorfor Norge bruker så mange penger på CO 2 utfordringen. – Den må løses der hvor problemet er størst, og det er rensing av kullkraftverkene. Det vil bety noe.



Norge har store muligheter

Investoren mener at Norge er i en meget gunstig posisjon internasjonalt.

– I en verden som skriker etter olje, er kompetansen i Norge unik. Vi har reist rundt til mange av de tidligere sentrene og funnet ut at de fleste steder er kompetansen flyttet over i annen industri. I Houston sitter det stort sett 62-åringer som tviholder på taburettene, med golfkøllene klare for pensjonsalderen.

– Norske bedrifter har derimot en kompetanse som er etterspurt verden over og som har en unik verdi. Vi må bare passe oss for å prise den riktig. I dag prises norske ingeniørtjenester altfor lavt på det internasjonale markedet. Dersom vi tar ut høyere priser vil vi øke inntjeningen og dermed også få nok kapital til å kunne ekspandere internasjonalt, sier Spetalen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.