INDUSTRI

– Søppelmonopolene bryter EØS-avtalen

Kommunale søppelmonopoler driver ulovlig kryssubsidiering, mener Esa.

Norges regelverk for kommunale søppelmonopolers virksomhet bryter med EØS-avtalens regler for statsstøtte, mener Eftas overvåkingsorgan Esa. (Illustrasjonsfoto: ABB)
Norges regelverk for kommunale søppelmonopolers virksomhet bryter med EØS-avtalens regler for statsstøtte, mener Eftas overvåkingsorgan Esa. (Illustrasjonsfoto: ABB) Bilde: ABB
Øyvind LieØyvind LieJournalist
27. feb. 2013 - 15:17
Vis mer

Esa har lenge gransket de norske søppelmonopolenes virksomhet.

I et vedtak fattet i dag, krever Esa at Norge må endre finansieringen av kommunale renovasjonsselskaper fordi den ikke er i tråd med EØS-avtalens regler for statsstøtte.

Vedtaket dreier seg om kommunale renovasjonsselskaper som i tillegg til å samle inn husholdningsavfall i sin egen kommune også driver økonomisk virksomhet.

Dette kan dreie seg om å legge inn anbud på kontrakter for husholdningsavfall i andre kommuner eller å tilby andre tjenester i markedet, for eksempel innsamling av industriavfall.

Les også: Frykter vill vest i farlig avfall

Kryssubsidiering

Esa mener dagens system for finansiering av kommunale renovasjonsselskaper kan føre til kryssubsidiering, og påpeker at enkelte kommunale renovasjonsselskaper i tillegg har skattefritak.

«Esa konkluderer med at den potensielle kryssubsidieringen og skatteunntaket må regnes som statsstøtte uforenlig med EØS-avtalen siden støtten kan påvirke både konkurranse og handel innen EØS», heter det i en uttalelse fra Esa.

Les også: Se hvordan søpla gjenvinnes

Adskilte regnskap

Esa vil at kommunale renovasjonsselskaper forpliktes til å føre adskilte regnskap for innsamling av husholdningsavfall i egen kommune og annen øknonomisk aktivitet.

Videre bør norske myndigheter ifølge Esa sørge for at det ikke forekommer noen kryssubsidiering mellom renovasjonsselskapenes innsamling av husholdningsavfall i egen kommune og deres økonomiske aktiviteter.

Dessuten understreker Efta-vaktbikkja at alle kommunale renovasjonsselskaper som tilbyr kommersielle tjenester i markedet bør være forpliktet til å betale skatt.

Norge får en frist av Esa til 27. mars for å melde tilbake om hvorvidt de godtar vedtaket.

Les også:

Her er de nye Cola-flaskene

Denne bilen går på kaffe

Her hogges plattformer opp. Like ved drives fiskeoppdrett  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.