NETTARKIV

Solkysten lokker

Anders J. Steensen
6. mars 2008 - 12:31

Vestfold - Grenlandsregionen har tradisjonelt vært preget av en skog av underleverandører mot landbasert industri og skipsverft. Men etter omfattende omstruktureringer hvor mange av disse arbeidsplassene forsvant, tok folk til å pendle til Oslo for å få jobb. Nå er det i ferd med å vokse opp både engineeringbedrifter og mekaniske bedrifter som er rettet mot ofshoreindustrien og folk flytter tilbake eller bytter jobb og kutter ut langpendlingen.

Den største fordelen de nye bedriftene har hatt er at det har vært god tilgang på erfarne folk, fordi mange som har pendlet nå ser en mulighet til å få arbeid nærmere hjemme. – Det er mange fordeler ved å arbeide fra denne regionen. Leveomkostningene er lavere og det god tilgang til attraktive naturopplevelser, forteller daglig leder Andreas Hatlo i Rambøl Oil and Gas, en av de mange bedriftene som har ekspandert kraftig de siste fem årene.



Internasjonalt marked

Felles for bedriftene er at de er mindre enn de store ingeniørselskapene i Oslo, Stavanger og Bergen. Det gjør at de har lavere administrasjonskostnader, er lettere å omstille og dermed tilpasse seg et skiftende marked.

E annet element er selve timingen. Mens de stoe selskapene var syltet ned i arbeid med gigaprosjekter som Ormen Lange og Snøhvit, har norske redere og andre mindre selskaper bestilt flere boreinnretninger og produksjonsskip. Disse selskapene mangler teknisk kompetanse til å gjennomføre denne typen nybygg eller konverteringer. Da har de gode kontaktene mellom ingeniørmiljøene i Vestfold/Grenlands - regionen og shippigbransjen vært avgjørende. – Vi har gått inn i marked hvor vi har vært relativt alene og har lykkes med det, sier markedssjef Ove Almås i NLI gruppen.



Går mot totalkontrakter

Målet for de fleste av bedriftene er å etterhvert kunne påta seg totalkontrakter i forbindlese med oppdrag på norsk sokkel, enten som hovedleverandør eller som leverandør av mekaniske pakker. Flere av bedriftene har egne verksteder, mens Rambøl Oil and Gas har inngått et samarbeid med Rosenberg Verft og Bergen Group. Rambøl skaffer ingeniørressursene, mens Roseberg Verft og Bergen Group har verkstedene for å kunne bygge og gjennomføre oppgavene.



Korte avstander

Flere av ingeniørbedriftene har samlet seg i kontorer på Foksrød i Sandefjord kommune. Dette er like ved avkjøringen fra E-18 til flyplassen på Torp. Både Rambøl Oil and Gas, Øystein Stray Spetalens nye engineeringselskap - Strata Marine and offshore, og Grenland Group har sine kontorer her. Til sammen rundt 600 ingeniørarbeidsplasser finnes her. I følge Andreas Hatlo har Sandefjord kommune vært særdeles flinke til å legge ut arealer for denne typen virksomhet.

I det gamle avishuset til til Tønsberg Blad på Bjelland, et kvarters kjøring fra Sandefjord finnes NLI Engineering. I Brevik, ca 40 minutter unna retning syd, finnes Brevik Engineering som nylig er kjøpt opp av Spetalen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.