IT

Søkbar video og skreddersydd tv

Odd R. Valmot
4. mars 2012 - 09:29

LONDON: Nettverket kommer til å spille en mye større rolle i årene som kommer. Slik lyder prognosen fra Ciscos sjefsfuturist Dave Evans.

– Det er bare å se på alle dingsene vi har skaffet oss og koblet til nettet i dag. Det er kanskje ti milliarder enheter tilkoblet nå, og det kan femdoble seg mot 2020 - konservativt anslått, sier Evans til Teknisk Ukeblad.



Futuristen

Mange store amerikanske selskapet holder seg med fremtidsforskere, eller futurister som de kaller seg.

I nettverksgiganten Cisco er det Evans som bekler stillingen som selskapets sjefsfuturist. Høytflyvende idémaker? Nei, han er også teknolog og leder selskapets Internet Business Solutions Group.

Vi fikk et intervju med innehaveren av selskapets ”krystallkule” under Cisco Live i London nylig. I hagelstormen av nye teknologier som vi klekker ut, definerer han sin rolle som et slags ror som skal hjelpe til å styre skuta på rett vei.

FUTURISTEN: Ciscos fremtidsforsker Dave Evans.
Vi fikk et intervju med innehaveren av selskapets ”krystallkule” under Cisco Live i London nylig. I hagelstormen av nye teknologier som vi klekker ut, definerer han sin rolle som et slags ror som skal hjelpe til å styre skuta på rett vei. FUTURISTEN: Ciscos fremtidsforsker Dave Evans. Phil Corfan

– Vi kommer til å koble på nettet saker og ting vi ikke tenker så mye på i dag. Huset, astma-inhalatoren, kanskje skoene våre og til og med trær. Det finnes allerede piller man svelger som sjekker deg på innsiden. De kommuniserer med et plaster, som snakker med mobiltelefonen. Denne er igjen koblet til en applikasjon i nettet. Det er ikke lett for folk å ta inn over seg de endringer som vil komme om bare noen få år. Men én ting er helt sikkert: Vi behøver et robust og sikkert nettverk med veldig stor kapasitet, slår Evans fast.

Les også:

De 10 viktigste IT-trendene i 2012

Her er de viktigste kameranyhetene

Slik overvåkes du med avansert teknologi

Energi

Han peker også på at vi trenger nettet for å spare energi. I dag er minst 40 prosent av den energien vi bruker hjemme bortkastet.

Om noen år vil alle lyspærer ha en nettadresse og vil kunne kontrolleres på en helt annen måte enn i dag. Det samme vil skje med alle andre dingser som bruker strøm og annen energi, ifølge futuristen.

– Mye bedre styring basert på finmasket kontroll er det vi trenger for å bruke mye energi enn i dag, spår han.



Big data

En annen utvikling som opptar Dave Evans er dataveksten.

Hvert minutt legges det inn 60 timer video på YouTube, og det er bare ett av utallige nettsteder som bygger opp enorme datavolumer. Før lagret vi stort sett tekst, og slik informasjon har vi lært oss å utnytte.

– Men i dag er 90 prosent av informasjonen video i en eller annen form, og det øker. Og slik informasjon får vi ikke mye ut av. Men det vil endre seg. Nye verktøy kan analysere slike data, og dermed vil vi få mer glede av all informasjonen vi lagrer, forklarer Evans. De første verktøyene er basert på talegjenkjenning, mens neste skritt er videoanalyse.

– Tenk hva det vil bety at du kan søke etter innhold i lyd og videofiler like lett som man søker etter tekst i dag, poengterer han.



3D-printing

Produksjonsprosesser som vi kjenner dem i dag vil ta slutt på flere områder, ifølge Ciscos mann. Han sikter til utskriving av ting i 3D.

Dette er ikke noe nytt. Slike maskiner har vi hatt lenge. de benytter rundt 40 ulike materialer - med stort sett polymerer som råstoff.

– Men dette er bare en start på en stor revolusjon foran oss, og som ikke stopper med små gjenstander i plast. Vi vil printe ut avanserte produkter, som organer og matvarer, tror Evans.

Om ti år er slike avanserte printere blitt hjemmeprodukter til overkommelige priser. Produksjon og lang fysisk transport blir erstattet av produkter som lastes ned over nettet og produseres hjemme.

– Prisene kommer til å falle voldsomt etter hvert som teknologien gjør fremskritt og volumet øker. Jeg tror imidlertid at folk vil være villig til å betale mye for å ha en slik maskin hjemme. Kanskje like mye som det en bil koster, anslår han.

Årsaken er at nytteeffekten vil bli mye større enn det bilen kan tilby. I stedet for å kjøpe dyre mobiltelefoner eller sko, kan vi printe dem ut hjemme. Og alt kan individualiseres gjennom konstruksjonsprogrammer som er enkle å bruke.



Mer intelligens

Evans tror utviklingen av datakraft koblet til sensorer gjør at vi snart slipper å tilpasse oss teknologien. Snart vil teknologien tilpasse seg oss. Alt vil bli utstyrt med sensorer som vil kjenne oss igjen som individer og gjøre bruken mye enklere og raskere.

– TV-en, enten den står hjemme eller på et hotellrom, vil se hvem du er og foreslå programmer for deg som den vet du er interessert i. Om femten år eller litt mer tror jeg vi har maskiner som passerer Turingtesten. Det innebærer at du kan føre en intelligent samtale med maskinen uten at du vil kunne avsløre at det er en maskin og ikke et menneske du snakker med. Fremtiden er interessant, sier Dave Evans.

Les også:

STOR TEST: 65 tommers TV-er

Telefonen skriver det du sier - på norsk

Slik får du 1000 gratis TV-kanaler

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.