DATATELE

SOA er løsningen

5. sep. 2006 - 11:13

Det er greit med et stort system hvis du aldri skal gjøre endringer i virksomheten eller håndtere nye kundegrupper, men slike systemer er det ikke så mange av lenger. Nå er det forandring som gjelder, og de som har de mest fleksible IT-systemene har den beste forutsetningen for å gjennomføre endringer i forretningsmodellen. Fleksibilitet er alfa og omega i dag. Det mener IT-arkitekt Ivar Låberg i Capgemini. Han har vært med i mange tiår og har et perspektiv på systemutvikling. Nå brenner han for SOA – Service-Oriented Architecture.



På god vei

Når et nytt IT-uttrykk slår rot, tas det raskt i bruk i hele næringskjeden, men mange har gjerne sin egen tolkning av begrepet og blir derfor med på å gi begrepet mening i den tidlige fasen. Det er rundt ti år siden arbeidet med SOA begynte, men det er først de siste par årene at begrepet har fått vind i seilene. Nå mener Låberg SOA er over hype-fasen og på god vei til å bli et godt verktøy. Spesielt hos det offentlige og i store bedrifter som sliter med konsolideringer vil denne teknologien bli en kraftig driver.

– SOA er i høyeste grad drevet av forretningsbehov. Selv de mest sedate organisasjoner lever i en verden full av store endringer og må forholde seg til komplekse verdikjeder karakterisert av mange ledd, mange underleverandører, mange kontakter og andre elementer som påvirker den daglige driften. sier Låberg.

– Se hvor mange som nå setter ut alt fra regnskap til tjenestepensjon. De skjer i store konsern og hos bakeren på Gjøvik. Tenk på de som selger Pizza tilkjørt. De som betjener kundene, produserer, kjører ut, markedsfører osv. er ikke de samme menneskene. De er kanskje ikke en gang i samme bedrift, men alt må stemme sammen på minuttet, ellers blir kundene sure og pizzaen gratis. Alle som har mange samarbeidspartnere, som gjerne er geografisk spredt, bør tenke alvorlig på SOA nå.



Fleksibilitet

Det er ikke gjort i en fei å tilpasse gamle systemer med millioner av kodelinjer til nye forretningsutfordringer. Låberg sammenlikner det med å bygge om en jumbojet mens du flyr.

Etter hvert som bedriftene velger å outsource eller insource tjenester, endre leverandører og samarbeidspartnere,trenger de et fleksibelt IT-system til for å håndtere det. Løsningen er modulære systemer hvor de ulike delene snakker med hverandre. Da er det mye enklere å endre de enkelte modulene.

Låberg beskriver ideen med SOA som en ny arkitekturstil som gjør at store systemer kan bygges opp av et hierarki av samarbeidende grupper av moduler.

– Det er viktig at folk med besluttende myndighet i virksomheter kjenner denne utviklingen slik at de kan ta avgjørelser som ikke låser dem i fortiden, sier Låberg.

Til spørsmåetl om Forsvaret har tatt den riktige beslutningen når de nå går videre med en monolittisk SAP-struktur i stedet for å integrere de operative systemene basert på Oracle og IFS med SOA, har Låberg ingen kommentar. Vi skjønner at dette er et betent tema, men kroppsspråket er ikke til å misforstå. Dette er tydeligvis en beslutning Forsvaret burde ha forsvart seg mot.



Verktøyene er der

Det er ingen tvil om at SOA er med på å øke kompleksiteten i IT-systemene, og det har en tendens til å blåse opp kostnadene. Heldigvis er de store leverandørene som Oracle, IBM, Sun, SAP og Microsoft på hugget og utvikler nye verktøy og løsninger i rask takt. Det er stor grad av enighet om BPEL, som er standarden for å administrere SOA. Bruken av XML til å beskrive innhold gjør at utviklingen kan skje på et høyere nivå på selve forretningsprosessen.

– Vår utfordring i likhet med de andre konsulentselskapene er å lære opp folkene våre. Det trengs dyp teknologiforståelse for både teknologi og forretningsprosesser for å få mest mulig ut av SOA, sier Låberg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.