IT

Snekret gratis verktøy i ferien

2. sep. 2009 - 11:47

TRONDHEIM/OSLO: Én ting er at Cap Gemini gir seg i kast med selv å utvikle programvare fra bunnen av. Normalen er å tilpasse løsningspakker til bedriftskunder.

I tillegg slipper uferdige studenter til på ekte arbeidsoppgaver.

Bedre og billigere

Utfordringen er kalt «Smeedee» og er basert på åpen kildekode, som skal gis ut til fri bruk.

– Det er et produkt som skal hjelpe leverandører som oss å utvikle bedre og billigere datasystemer for kundene, sier seniorkonsulent Gøran Hansen hos Capgemini. Det var han som fikk ideen til å tromme sammen en gruppe studenter til oppgaven og gi dem uvanlig mye ansvar tidlig i karrieren.

Spredt

Hansen har ledet prosjektet, som kalles Summer of Code. Studentene jobbet sammen, men spredt i Trondheim, Stavanger og Oslo. Her har de lært om smidig prosjektmetode (derav navnet på løsningen de lager) og testdreven utvikling.

 – Hva får Capgemini ut av dette?

– Hensikten er å gjøre Capgemini attraktiv for teknologistudenter. En samling som Summer of Code har ikke blitt gjennomført tidligere her i landet, så vidt jeg vet. Studentene jobber med ekte oppgaver og ikke bare et internt prosjekt som blir stuvet bort etterpå. Studentene bidrar på et prosjekt som blir publisert på nettet, og som blir gjort tilgjengelig for andre som finner det nyttig. Mer relevant erfaring enn dette kan man vel ikke få i en sommerjobb, mener Gøran Hansen.

Isolert

Masterstudent Torstein Nicolaisen protesterer ikke.

– Her har vi fått opplæring i gode programmeringsteknikker og relevante teknologier, samtidig som vi har vært med på å utvikle noe som skal brukes i andre prosjekter, sier Nicolaysen.

– Andre studenter har endt opp i avlukker alene uten oppfølging, mens vi ble forberedt i forkant og fulgt opp underveis, sier studenten.

Problemer

Han jobbet med ren utvikling og legger ikke skjul på at det har vært problemer underveis.

– Vi har absolutt hatt småproblemer, som i alle andre utviklingsprosjekter. Men teamet fungerte utrolig bra, og Gøran eller en annen medarbeider hjalp til hvis vi satt fast, sier Torstein.

– Dette har gitt mersmak til å jobbe i dette selskapet. Drømmesommerjobben, medgir han. ¿

All info på én skjerm

I høst skal Smeedee være klart - et verktøy som samler prosjektinformasjon. Seniorkonsulent Gøran Hansen forklarer funksjonen:

– Se for deg at du jobber i et programvareutviklingsprosjekt med utviklere, arkitekt, prosjektleder og kunden. Selv i et relativt lite prosjekt er informasjonsflyten ubehagelig stor: Kravspesifikasjoner, designdokumenter, dokumentasjon, testrapporter, byggerapporter, timerapporter og kildekode. I dag bruker vi ulike verktøy for å håndtere informasjonen, som arkiveringssystemer, databaser, tekstbehandling og regneark. Disse verktøyene hjelper oss å utføre våre arbeidsoppgaver mer effektivt, og kanskje til og med mer nøyaktig. Men er de optimale, spør han.

Informasjonsproblem

Problemet ligger i selve informasjonsflyten.

– I dag må vi oppsøke informasjonen og deretter filtrere, tolke og behandle den. Da kan vi lett få problemer med å få svar på spørsmål, som hvor mange av kravene som er ferdige, hvilke kritiske feil som finnes og om kvaliteten på kildekoden er god nok, forklarer han.

Løsningen ser ut til å være å snu strømmen av informasjon, slik at prosjektdeltakerne slipper å bruke tid på å oppsøke den.

– Er det mulig å få denne informasjonen i tilnærmet sanntid – ferdig tolket og klar til evaluering? Det var utfordringen, forklarer seniorkonsulenten.

Nå er løsningen like rundt hjørnet. All informasjon dukker da opp på en storskjerm i lokalet der man jobber, enten det er i Stavanger, Oslo eller Trondheim eller ute hos kunden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.