BYGG

Snekkere sveiser på byggeplasser

Joachim Seehusen
25. feb. 2008 - 07:18

– Senest i forrige uke ble vi tilkalt til et kjøpesenter der kunden fattet mistanke til noen stålkonstruksjoner fra Tyskland. Det viste seg å være helt forferdelig, ingen tysk kvalitet overhodet, sier Bjørn Korsmo, administrerende direktør i Røntgenkontroll AS, en av om lag 100 bedrifter som kontrollerer sveiser på norske byggeplasser. – I Oslo hadde vi et tilfelle der en bjelke falt ned, den var sveist på byggeplass.

Glemt å sveise

– Vi har også funnet tilfeller der man rett og slett har glemt å sveise, og vi har tilfeller der man setter snekkere til å sveise. Korsmo sier sveisekvaliteten varierer veldig, men at det ikke nødvendigvis er sveising på byggeplass som er verst. Vi ser veldig mye rart fra utlandet. Det som skjer på byggeplass avhenger helt av om bedriften har gode rutiner og kvalifiserte sveisere. Mange bedrifter har det, understreker han.

De vanligste feilene Korsmo og hans folk finner er rotfeil og bindefeil.

– Rotfeil er rett og slett slurv, da er ikke svesefugen fylt opp. Bindefeil er manglende binding mellom sveisen og grunnmaterialet, det kan skyldes feil bruk av tilslagsmateriale.

Bekymringsfullt

– Det er grunn til bekymring, i verste fall kan bygg rase, sier Hans Stemland, seniorforsker ved Sintef Byggforsk. Han frykter ikke korrosjon, men de endringene av prefabrikkerte konstruksjoner som skjer på byggeplass.

– Endringene blir sjelden ført helt tilbake til konstruktøren, de blir gjennomført på stedet og ofte holder ikke sveisene mål. Spesielt sveisearbeid som er gjort ute om vinteren kan holde lav kvalitet.

Stemland sier at bruken av stålbjelker begynte å erstatte betongkonstruksjoner for 15 år siden.

– Jeg kommer til å ta dette opp med betongelementbransjen. Det må mer kontroll til, og det er behov for å utvikle bedre rutiner og retningslinjer, uhellene har vært for mange, sier han.

Kontrollkrav

Sveisearbeid skal kontrolleres.

– Ja, men omfanget av kontrollen vil variere. Samtlige sveisearbeid skal kontrolleres visuelt, sier dr.ing. Thore Hagberg i Standard Norge. – Ytterligere ikke-destruktive tester, som for eksempel magnetpulverkontroll eller ultralyd skal utføres på en viss andel av sveisene, avhengig av hvor kritiske de er og utførelsesklasse.

Hagberg bekrefter at i praksis vil det bety at om det er utført sveisearbeid på bærende stålkonstruksjoner, er det ikke tilstrekkelig med kun visuell kontroll.

– Da det raste under byggingen av Rikshospitalet, var det forårsaket av en dårlig sveis, det er ingen tvil om det, sier han.

Forbereder standardisering

Betongelementforeningen arbeider nå med en publikasjon der forskjellige løsninger skal presenteres for å sikre best mulig kvalitet.

– Det har vært et ønske fra medlemmene. I dag er det for mange løsninger i bruk, vi ønsker økt standardisering, blant annet av knutepunkter, sier Geir Høybråten, styreleder i Betongelementforeningen.

Høybråten avviser at det skal være fare for at bygg raser.

– Nei det er det ingen fare for, men vi har sett at det har oppstått uklarheter om hvor ansvaret ligger der forskjellige firmaer gjør stålarbeidene og monterer betongelementer, der er det nok behov for avklaring og bedre retningslinjer, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.