NYETEKNOLOGIER

Smart lykt for farlige områder

Anders J. Steensen
2. des. 2009 - 15:14
Vis mer

ARENDAL: Den nye lykten under markedsnavnet Reference fra Hernis Scan Systems er den første som kan lades og være montert i eksplosjonsfarlige områder.

Årsaken er at lykten lades med induksjon i stedet for direkte elektrisk kontakt med en lader.

– Dermed kan lykten ikke danne gnister og er også godt egnet for å stå i korrosive områder på grunn av induksjonsladingen, forteller operation manager Arne Martin Gjøseid i Referenceavdelingen i Hernis Scan Systems.



Trådløs

Enheten består av en induktiv lader som kobles til lysnettet. Laderen er formet som et klammer. Selve lykten festes i denne.

– Den første induktive laderen som kom i handelen for folk var Brauns elektriske tannbørste. Der er det ingen metalldeler som synes. Vår lykt har det samme prinsipp, men en helt annen ytelse, sier Gjøseid.

– Dette er en høyteknologisk lykt. Den har egen elektronikk som tester om den er i orden. Dessuten fungerer den slik at når den er montert i den induktive laderen, og denne mister strømmen, så går lyset automatisk på. Da fungerer Reference som et nødlys, forklarer Gjøseid.

Servicefri

Lyskilden i lykten er en 3 W LED. Batteriene er av nikkel cadmiumtypen. Lykten er dimensjonert slik at den gir minst fem timer lys. Operasjonslevetiden på lykten er avhengig av bruken og vil sannsynligvis være mellom fem og ti år.

– Som nødlykt vil den sannsynlig leve like lenge som installasjonen den er installert på. Lykten er helt servicefri gjennom hele sin levetid, forteller Gjøseid.



Visund først

Markedet for lykten er offshoreinstallasjoner, eksplosjonsfarlige steder i bedrifter, og i alle andre områder hvor det er utsatt for korrosjon.

Den første store kontrakten for å levere lyktene var med Statoil, som skal ha 93 Reference lykter på Visund-plattformen.

Blant annet skal en være plassert på skottet i alle lugarene om bord.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi håper at Statoil skal ha den om bord i flere av deres installasjoner. Primært ser vi på markedene i Norden og Storbritannia som de mest interessante i denne fasen, sier Arne Martin Gjøseid.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.