OLJE OG GASS

Sliter med CCS-konkurranse

RENSES: Kullkraftverkene i Storbritannia ligger etter skjema på CO2-fangst og lagring, sier en professor. Bare Scottish Power ligger an til å klare et demoprosjekt i 2014.
RENSES: Kullkraftverkene i Storbritannia ligger etter skjema på CO2-fangst og lagring, sier en professor. Bare Scottish Power ligger an til å klare et demoprosjekt i 2014. Bilde: PHILIPPE NEU
Kjetil Malkenes Hovland
13. nov. 2009 - 10:45

Konkurransen om hvem som kan bygge ut CO2-fangst og -lagring i Storbritannia innen 2014 er allerede død.

Det mener professor i geologi Stuart Hazeldine ved Universitetet i Edinburgh.

Han mener Scottish Power er det eneste selskapet som klarer fristen i 2014, skriver BusinessGreen.

– Ikke kast bort tid

Britene utlyste i 2007 en konkurranse om å levere et fullskala demonstrasjonsanlegg for CO2-fangst og -lagring (CCS) i 2014. Vinneren skal få 1 milliard pund i statsstøtte til sitt prosjekt.

For å slippe å kaste bort tid bør regjeringen droppe hele konkurransen og gi oppdraget til Scottish Power, mener professoren.

– Scottish Power er de eneste som kan levere i 2014. Konkurransen er allerede etter skjema, og for å få det på skinner må vinneren avklares snart, sier Hazeldine til nettstedet.

Tre bedrifter konkurrerer

Scottish Power vil bygge ut CCS ved kullkraftverket Longannet i Fife, som er på 2400 megawatt (MW) og bruker opptil 4,5 millioner tonn kull årlig.

Norske Aker Clean Carbon har for øvrig testet sitt mobile CO2-fangstanlegg ved dette kullkraftverket: Les saken her

Konkurrentene til Scottish Power er RWE npowers prosjekt i Tilbury i Essex og E.ONs kullkraftverk ved Kingsnorth.

– RWE npower står stille på CCS og E.ON har utsatt sine planer på Kingsnorth. Det etterlater en soleklar vinner, sier Hazeldine.

Vil ha ingeniørstudie

Han mener regjeringen burde lage en studie hvor ingeniører går gjennom og evaluerer hva som skal til for å få installert CCS på Kingsnorth når planene tas fram igjen i andre halvdel av dette tiåret.

– Storbritannia er så treige at de som kan, drar andre steder, legger han til.

Martin Deutz som er direktør for avdelingen for renere fossilt brensel i Energi- og klimaendringsdepartementet forsvarer regjeringen.

– Dette er en aktiv kommersiell forhandling. Jeg kan ikke si noe om firmaenes posisjoner. Men de har kastet opp en rekke ekstremt interessante og viktige temaer som må håndteres, sier Deutz til BusinessGreen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.