MOBIL

Slik går du på mobilsmellen i ferien

Tre enkle tips for deg som er lei av problemfrie ferier.

12. juli 2012 - 13:31

Ferie er kjedelige saker som ofte går for seg uten negative opplevelser. Det er imidlertid ingen grunn til å fortvile - dette problemet er det lett å gjøre noe med.

Her er noen kjappe mobiltips som tar knekken på den trauste ferieidyllen.

LES OGSÅ: Slik dreper du mobilen din

1. Bruk internett ukritisk

Når du sitter i solstolen din på en strand i Phuket er det få ting som er mer naturlig enn å fiske opp mobiltelefonen og surfe litt på internett. Beleilig nok er dette også en strålende måte å bli kvitt feriebudsjettet ditt på.

Fremgangsmåten er enkel. Det første du må gjøre er å sørge for at datatrafikk er aktivert. Husk å huke av i boksen som tillater datatrafikk også utenfor Norge (roaming).

Når dette er gjort gjelder det å få gang på flest mulig funksjoner som genererer datatrafikk uten at du trenger tenke over det. Aktiverer du push-e-post og automatisk oppdatering av Facebook-feed og andre tjenester er du godt på vei, og har en jevn strøm av datatrafikk gående døgnet rundt.

Dersom du er av den late typen burde dette være tilstrekkelig til å gi deg en ganske fin og feit overraskelse på mobilregningen.

Om du derimot liker å være en litt mer aktiv turist er det mye du kan gjøre for å mangedoble smellen, og det krever ikke allverden av innsats, det heller.

LES OGSÅ: Slik sjekker du hvor mye mobildata du har brukt

Det enkleste er å åpne nettleseren din og lese alle de samme nettstedene du leser i løpet av en vanlig dag i Norge. De fleste nettsteder har en egen knapp for å gå til den vanlige skrivebordsversjonen, og da denne genererer flere ganger mer datatrafikk enn mobiltilpassede nettsider er det denne du vil ha.

Har du Android 4.0 er dette svært enkelt - i innstillingsmenyen kan du nemlig velge å identifisere telefonen som en vanlig datamaskin, og får dermed opp skrivebordsversjonen av samtlige nettsteder du besøker helt automatisk.

Vær obs på at det finnes nettlesere som Opera Mini, som reduserer mengden datatrafikk du genererer betraktelig. Disse må du selvsagt holde deg unna når du skal samle opp mest mulig datatrafikk på julifakturaen din.

De fleste telefoner i dag kommer også med en egen YouTube-app. Denne gjelder det å bruke så ofte som mulig, da én videosnutt er svært effektiv og genererer vesentlig mer datatrafikk enn du greier å oppnå ved vanlig surfing i samme tidsperiode.

Fellene...

Det finnes et par feller som kan hindre deg i å nå målet ditt. Mange operatører (ikke alle) har for eksempel en automatisk sperre på internettbruk i utlandet. Dette skjer rent praktisk ved at datatrafikken din sperres når utgiftene når en viss sum, for eksempel 500 kroner.

Dette er heldigvis ikke et uløselig problem. Når denne sperren slår inn mottar du nemlig en tekstmelding fra operatøren din. Denne inneholder tilbud om å kjøpe ekstra kvoter med datatrafikk. Å kjøpe disse er svært enkelt - oftest trenger du ikke gjøre mer enn å sende en svarmelding med størrelsen på pakken du vil kjøpe.

Her tar du selvsagt den største pakken for å slippe å bruke tid på å svare på disse tekstmeldingene. Vær obs på at du spesielt i USA og Asia må belage deg på hyppig kommunikasjon med operatøren uavhengig av hvilken pakke du velger, da du enkelt greier bruke 500 kroner på noen få minutter med Facebook og YouTube.

Den andre fellen er (og dette er en grov en) Wi-Fi. Dette er mobilregningens største fiende, og er blitt stadig mer utbredt selv i perifére områder. Den enkleste måten å unngå trådløse hotspots på er å bare deaktivere Wi-Fi. Da sparer du litt batteri i tillegg og slipper å avbryte forbruket ditt så ofte for å lade opp telefonen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

LES OGSÅ: Tips for deg som IKKE vil blakke deg på mobilregningen

2. Ha mobilen med deg overalt

Dersom du for eksempel skal på stranden har du en ypperlig anledning til å spe på utgiftene. Her har du nemlig alle elementene som trengs for å bli kvitt mobilen din uten å risikere å få noe igjen på garantien.

Det som er greit å vite er at vinden, spesielt i kyststrøkene, er mer enn bare vind. Her finner du en vanvittig mengde partikler av saltvann, sand og annet som effektivt kan finne veien inn i mobiltelefonen din.

Det forutsetter at du ikke gjør kjedelige grep som å legge telefonen i en vann- og støvtett lomme i en bag som plasseres i skyggen.



Solkrem (t.h) tåler noen tusen ganger mer sollys enn en mobiltelefon (t.v), så legg begge deler oppå badehåndkleet for å bryte garantien.

Skygge er forresten også noe du bør unngå om du vil beholde pengene dine. Det er ikke så nøye hvor du legger telefonen din, så lenge du sørger for at den blir eksponert for direkte solskinn. Du trenger heller ikke være av den tålmodige typen - i ekte solsteik burde det ikke ta mer enn en times tid før minst én av de vitale komponentene i telefonen din har gått fra fast til flytende form.

Bonustips: Flere komponenter øker sjansen for å ta knekken på ting. Gå for en Galaxy S IIIOptimus 4X HD eller One X om du vil ha flest mulig ting å smelte.

LES OGSÅ: Slik beskytter du telefonen i sommervarmen

Om ferien foregår i en storby, for eksempel Barcelona, kan du bli kvitt telefonen din enda raskere. Det forutsetter at du ikke har den i en mobilholder på hofta eller andre steder du har kontroll på. Det aller beste er å legge den i ytterlommen på sekken din, men det er ikke et kriterie. Dersom du for eksempel befinner deg på en tett befolket t-bane holder det lenge å la den ligge i en shortslomme uten glidelås.

For å opprettholde generering av datatrafikk må du huske å deaktivere skjermlås og pin-kode. I tillegg er det greit å droppe å skrive ned IMEI-nummeret, og det er heller ikke anbefalt å ha med seg utenlandsnummeret for kundeservice hos operatøren din. Så slipper du å falle for fristelsen til å sperre saker og ting og dermed begrense utgiftene.

PS! En mobilforsikring koster rundt 30-50 kroner per måned. Dette begrenser utgiftene dine kraftig om telefonen skulle bli mistet eller stjålet, så slikt tull er det bare å holde seg unna om du er ute etter den store smellen.

LES OGSÅ: Dette gjør du når en idiot stjeler telefonen din

3. Ikke last ned reiseguider og kart på forhånd

Dersom du har navigasjonsprogramvare på telefonen din er det en overhengende sjanse for at du kan laste ned kart for hele landet du skal til på forhånd, og dermed bruke GPS-navigasjon med en gang du ankommer uten å være tilkoblet internett.

Det er jo også slik at få ting er kjedeligere enn å sette seg i en leiebil, starte GPS-navigasjonen og kjøre direkte til destinasjonen sin uten å jobbe litt for det. Før du reiser gjelder det altså å IKKE laste ned kartene, og plott heller ikke inn stedet du skal overnatte.

Da har du to valg når du setter deg i bilen: Enten kan du hente kart over området du befinner deg i over mobilnettet i sanntid, eller du kan utsette kjøreturen en times tid (avhengig av internetthastigheten der du befinner deg) mens du laster ned et komplett kart. Begge løsningene er kostbare greier, og gir deg en pangstart på feriesmellen.

Vær obs på at du ikke er garantert å gå på en smell selv om du lar være å laste ned ting på forhånd. Det er ikke uvanlig at flyplasser (som er tett knyttet til bilutleietjenester) tilbyr gratis eller billig Wi-Fi. Her står du altså overfor en reell fare for å kunne hente ned kartene både vesentlig raskere og vanvittig mye billigere enn via mobilnettet, så ikke finn på å slå til på slike muligheter.



Stay.com lar deg lagre alt du trenger vite om destinasjonen i telefonminnet. Slikt blir det ikke utgifter av.

Samme prinsipp gjelder også for reiseguider. Apper som Stay.com lar deg hente ned en komprimert oversikt med inkluderte kart over byen du befinner deg i, og disse er kun 5 MB store. For å holde utgiftene stabile er det bedre å bruke online-variantene som henter all info du leter opp fra internett.

Uendelig liste

Det som er greit med aktiviteten "gå på en feriesmell" er at man i likhet med forskere aldri blir helt utlært. Dersom du har andre tips og erfaringer for å ta knekken på den forbaska ferieidyllen er det altså bare å gi lyd i kommentarfeltet.

Ellers gjenstår det vel bare å ønske alle lesere en særdeles utrivelig ferie!

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.