T2

Slik får du superraskt trådløst nettverk

Riktig oppsett av en trådløs ruter kan gi store hastighetsforbedringer.

UTEN EN TRÅD: Interferens er bare en av tingene du må unngå for å opprettholde hastigheten i det trådløse nettet ditt.
UTEN EN TRÅD: Interferens er bare en av tingene du må unngå for å opprettholde hastigheten i det trådløse nettet ditt. Bilde: Colourbox
Morten Gulden
19. aug. 2009 - 22:45
Vis mer

Trådløse telefoner, babymonitorer, alarmsystemer, blåtann-enheter og et stort antall trådløse rutere slåss med hverandre for å kommunisere i en snever liten del av radiospekteret.

Sånt blir det problemer av.

Mister kapasitet

Har du bredbånd kan du oppleve at du får dårligere hastighet på lokalnettet enn internett-tilkoblingen din faktisk leverer, og det gir ikke valuta for pengene.

Men, det er bare tre forskjellige faktorer som har betydning for hastigheten: Støy, signalstyrke og antall PC-er som er tilkoblet.

Og du kan gjøre noe med alle tre.

Kartlegg forholdene

Før du kan fikse problemene nettverket ditt sliter med, må du finne ut av hva som foregår rundt det.

Du er ute etter å sjekke om det er andre trådløse nettverk i nærheten som skaper interferens, signalstyrken på ditt eget nettverk forskjellige steder i huset – og hvor mye støy (pakketap) ruteren din sliter med.

Heldigvis finnes det enkle programmer som kan gjøre jobben automatisk.

Det første du trenger er et verktøy som kan spore opp alle trådløse nettverk i nærheten. Både iStumbler for Mac og NetStumbler for PC er gratis, og gjør jobben godt.

Last ned og kjør, så får du et oversikt over radioomgivelsene dine.

FULL OVERSIKT: Programmer som tråler lokalmiljøet rundt deg leverer en oversikt over navnene, signalstyrke, støy og ikke minst kanal på ditt og andres nettverk.

1: Velg din kanal

Det viktigste med denne lokalnett-listen er hvilken kanal (channel) de andre ruterne sender på.

Som med alle andre radiomottakere opplever ditt trådløse nettverk interferens når det er på samme frekvens som andre radiosendere.

Rutere har feilkorreksjon, slik at de ber om retransmisjon av data som blir borte på veien frem til PC-en din. Du mister ikke data, men det kan påvirke hastigheten din dramatisk.

Foretrukne kanaler

Du kan stille din ruter på kanalene 1 til og med 13, men siden de overlapper hverandre er det lurt å velge mellom 1, 6 og 11. Du er på jakt etter en frekvens som er så langt unna de andre ruterne i nærheten som mulig.

Er alle kanalene i bruk av andre rutere i området, kan det være verd et forsøk å snakke med naboen om det, og se om ikke endringer der kan gjøre livet bedre for dere begge.

En mikrobølgeovn opererer forøvrig på samme frekvens som de lavere kanalene i trådløse nett, har den dårlig skjerming kan det være nok til å drepe hele nettverket ditt.

Da må du enten slutte med ferdigmat eller kjøpe ny mikro – eller prøve å sette ruteren på kanal 12.

Sjekk om det virker

Du kan også bruke disse verktøyene til å sjekke forholdene for ditt eget nettverk før og etter du har gått gjennom tipsene i denne artikkelen - da skal signal/støyforholdene (forhåpentligvis) ha blitt bedre.

OVERLAPPER: Ruteren har 13 kanaler tilgjengelig, men bare tre av dem har separate deler av spekteret.

2: Plasser din ruter

Neste skritt er å se på hvor god signalstyrke PC-en har bort til ruteren din. Jo dårligere signal, desto verre hastighet.

Det finnes gratisprogrammer som gir en grafisk fremstilling av signalstyrken i hver krok av huset ditt - veldig nyttig for å plassere ruteren optimalt for ditt bruk.

Du er jo på jakt etter god signalstyrke i sofaen, og kan sikkert gi blaffen i andre deler av huset.

Disse programmene kan også hjelpe deg med å finne ut av hvilke andre rutere i området som stråler sterkest inn i ditt hjem, og dermed skaper interferens for din ruter.

Det gjør det enklere å velge sendekanal som beskrevet i skritt 1.

Ekahau HeatMapper er gratis, og lar deg raskt måle signalstyrken på ditt eget og andres nettverk i området ved å spasere rundt i hjemmet og klikke på hvor du er.

Det fungerer aller best hvis du mater det med en plantegning før du begynner vandringen fra hjørne til hjørne, men du klarer deg fint uten – det blir bare ikke like lekkert.

Etter at du har skaffet deg oversikten ser du enkelt hvor du bør flytte ruteren for å få optimale forholde der det er viktigst.

En grafisk oversikt over signalstyrken i trådløse nettverk i nærheten (grønt er best) er veldig nyttig når du skal sørge for best mulig signal i sofaen.

3: Del broderlig på båndbredden

Overføringskapasiteten til ruteren deles mellom alle påkoblede PCer. Har du to maskiner på nettet samtidig, halveres hastigheten til begge. Derfor bruker du nettverkskabler der det er mulig.

Har du dårlig dekning i ene enden av hjemmet, og flere PCer som må dele båndbredden din samtidig, er det fristende å sette opp en ekstra trådløs ruter.

Da vil du jo få langt bedre dekning, og bedre utnyttelse av bredbåndforbindelsen din for alle maskinene.

Kabel

Det fungerer bare hvis du strekker en nettverkskabel fra den ene ruteren til den andre. Hekter du ruterne trådløst opp med hverandre for å lage ett utvidet nettverk, spiser du av begges tilgjengelige overføringskapasitet.

Du får bedre dekning, men totalhastigheten blir halvert før du har koblet på en eneste datamaskin.

I tillegg er det viktig å sette opp de to ruterne på forskjellige kanaler – hvis ikke vil interferensen mellom dem kjøre nettverket i senk.

Prioriter trafikken

Et siste punkt er å sørge for at ruteren har QOS (trafikkprioritering) skrudd på. Det gjør underverker i enkelte sammenhenger.

For eksempel bruker en IP-telefon relativt liten båndbredde, men er desto mer avhengig av at datastrømmen er jevn. Er den ikke det vil du stadig vekk miste deler av samtalen.

Dermed kan en PC med en BitTorrent-nedlasting, et nettverksspill eller andre programmer som krever mye båndbredde belaste nettet så mye at du ikke får glede av IP-telefonen samtidig.

En ruter med QOS vil automatisk sette ned båndbredden til PCen en smule mens telefonsamtalen pågår.

SLIK KOBLER DU: Koble stasjonære PCer og nettverksharddisker til ruteren med kabel, det gir bedre hastighet til hver av de trådløse PCene. (Klikk på bildet for større utgave)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.