KARRIERE

Slik får du sommerjobben i det pressede tekno-markedet

Og du bør sjekke om neste års sommerjobb allerede nå.

For å få sommerjobb hos Siemens kan studenter delta i konkurranse. Her er vinnere fra 2014 Linn Christin Haugen, Håkon Sverre Rønning, Manu Joshi.
For å få sommerjobb hos Siemens kan studenter delta i konkurranse. Her er vinnere fra 2014 Linn Christin Haugen, Håkon Sverre Rønning, Manu Joshi. Bilde: Siemens
21. mars 2015 - 08:00

Søknadsfristen til mange sommerjobber nærmer seg med stormskritt. I et presset arbeidsmarked for ingeniører kan sommerjobb være en avgjørende faktor for å komme seg raskt inn i arbeidslivet senere.

Det mener Marita Nesvik, HR-direktør i Lyse.

– Uansett om du trenger pengene eller ikke, bør du skaffe deg en relevant sommerjobb mens du er student. Det er mange som kanskje ønsker å bruke sommeren på ferie med familien, men jeg anbefaler heller å jobbe og få interessant jobberfaring, sier Nesvik.

Gir god læring

Hun påpeker at i år er det bare mer aktuelt fordi det er større konkurranse om teknologijobbene. 

– Her er i Stavanger for eksempel har arbeidsgivere flere kandidater å velge mellom på grunn av nedgang i oljeindustrien. Ved å ha en relevant sommerjobb posisjonerer du deg bedre i arbeidslivet senere.

Det samme bekrefter Håvard Husemoen i i Ingeniørcompagniet, som rekrutterer ingeniører til næringslivet.

– Sommerjobber blir en viktig måte å komme seg inn på arbeidsmarkedet senere. Der får du viktig kompetanse som du vil ha bruk for senere.

Han sier at studentene bør også verdsette at jobbsøkererfaringen man får i forbindelse med det vil gi god læring når man er ferdigutdannet.

Les også: Disse 7 tingene må du aldri gjøre på jobbintervjuet

Skill deg ut

Bygg og samferdsel. Kraft- og energimarkedet. Det er de to områdene Husemoen ser for seg behovet er størst for unge håpefulle ingeniører. I oljenæringen derimot, har behovet sunket.

For å lande en relevant sommerjobb i et presset arbeidsmarkedet, er det avgjørende å skille seg fra andre søkere både i søknaden og i oppfølgingen etterpå.

– Videre er det smart å bruke nettverket sitt, og allerede som student bygge profesjonelt nettverk i sosiale medier som LinkedIn.

Les også: Dette er det ikke lov å spørre om på jobbintervjuet

Siemens

I Siemens rekrutterer de sommerstudenter på en utradisjonell måte, nemlig gjennom en studentkonkurranse Student Smart Challenge.

Kjetil Porsbøll i Siemens sier at studenter kan søke seg til konkurransen som team, som utarbeider et felles løsningsforslag på et case med teknologisk vinkling.

– Studenter jobber i team i forkant av sommeren med en teknologisk utfordring, og vinnerlaget får sommerjobb i Siemens hvor de har mulighet til å fortsette å jobbe med prosjektet sitt.

– Hvorfor gjør dere det på den måten?

– Vi vil gjerne engasjere studenter i den type problemstillinger som vi jobber med daglig, og involvere dem for å skape bærekraftig fremtid. Når vi har en slik konkurranse så treffer vi studenter som er interessert i disse tema, som vil vise initiativ og gjøre litt ekstra.

I tillegg rekrutterer Siemens studenter til sommerjobber gjennom stillingsutlysninger og enkelte rekrutteringsprogrammer som retter seg mot for eksempel kvinnelige teknologer.

Les også: Slik lander du en traineejobb

Vis genuin interesse

Generelle søknader er en vanlig blindgate, ifølge HR-direktør i Lyse Marita Nesvik.

– Vi ser etter studenter som har et genuint ønske om å jobbe hos oss. Vi ser etter søknader hvor studenter har satt seg godt inn hva vi jobber med, og som viser at de virkelig har lyst til å jobbe her og i denne bransjen.

Nesvik forklarer at flere av de som har jobbet hos dem om sommeren, har i ettertid begynt å jobbe i bedriften fast.

Les også: Dette blir ingeniører spurt om på jobbintervju

Finn ut hva kan du tilby

Gisle Hellsten ved Karrieresenteret i Oslo anbefaler å være aktiv og oppsøke potensielle arbeidsgivere for å lande en sommerjobb.

Men før det bør du finne ut hva du er god på og hva har du å tilby til de aktuelle arbeidsgiverne.

– Det holder ikke å si jeg trenger sommerjobb og hva kan dere tilby. Prøv å definere hva du er god på slik at du kan gi et målrettet jobbtilbud til bedriftene når du søker jobb.

– Det er mye lettere for arbeidsgivere å si ja hvis de får en tydelig beskrivelse fra deg over hva du kan gjøre. Vær kreativ, du har kanskje noe som andre har bruk for.

Les også: 5 tips til hvordan du bygger CV på nett

Marita Nesvik, HR-direktør i Lyse sier at de ser etter studenter som har et genuint ønske om å jobbe hos dem.
Marita Nesvik, HR-direktør i Lyse sier at de ser etter studenter som har et genuint ønske om å jobbe hos dem.

Bruk fritekst

Det er ikke alle som utlyser sommerjobbene. Derfor kan det være lurt å ta direkte kontakt med bedriftene hvor du vil jobbe.

Hellsten sier at hvis du ser gjennom ledige stillinger på Nav, så husk å bruke fritekstsøk.

– Bruk fritekstsøk ut i fra ord som for eksempel «sommerjobb» eller «sommerengasjement». Slik vil du kunne få flere treff enn hvis du bare ser etter sommerstillinger.

Les også: Kun 4 av 10 ingeniørstudenter hadde relevant sommerjobb i fjor

Følg opp

Men etter at du har sendt søknaden, er ikke jobben gjort.

– Det er mange kandidater til sommerjobber, så hold kandidaturen din varm og følg opp på telefon eller i person for å vise at det er noe du virkelig har lyst på, sier Hellsten.

Til slutt legger han til at de mest spennende og ettertraktede sommerjobber for eksempel i store teknologibedrifter, blir utlyst allerede ett år før sommeren, gjerne på høsten.

– Så begynn å tenke sommerjobb for 2016 allerede nå.

Les også:

Dette ser ikke bra ut på CV-en

Disse kvalitetene leter hodejegerne etter  

5 tips for personlighetstesten  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.