MOBIL

Slik er Android 4.0

Google har lansert den neste versjonen av operativsystemet sitt. Her er nyhetene i Ice Cream Sandwich.

Marius ValleMarius ValleJournalist
19. okt. 2011 - 06:30

Google har lansert den neste utgaven av Android, versjon 4.0 Ice Cream Sandwich. Med denne versjonen bygger Google bro mellom telefonvarianten Gingerbread og tabletvarianten Honeycomb.

Den første telefonen som kommer med Android 4.0 er Samsung Galaxy Nexus, som ble lansert samtidig med det nye operativsystemet.

Med den nye versjonen lanserer Google også den største oppdateringen av Android til nå, med en haug av nyheter i menyer og funksjoner.

Menyer og funksjoner

Menylinje

Det er mye nytt, og noe av det mest iøyenfallende er at Google nå legger opp til å fjerne menytastene fra telefonene. Som Android-tableter får nå telefonene menytaster som ikoner på bunnen av skjermbildet.

Denne menylinjen er som på Honeycomb synlig i hele systemet, og i alle apper. Ikonene du alltid ser er tilbake, hjem og programveksler.

Dermed kan nye Android-telefoner ha en tastefri fremside, slik som Nokia N9. Vi skriver "kan" fordi produsentene fortsatt har mulighet til å lage telefoner med menytaster som før.

Systemlinje

Som på Honeycomb er det nå en kontekstmeny tilgjengelig på toppen av alle apper. Dersom du for eksempel vil kopiere tekst, får du opp valg for dette på toppen av skjermen.

I noen tilfeller vil menyen til appen ligge på menylinjen, og vi antar at dette skjer i apper som er skrevet for Android 2.3 Gingerbread eller eldre. Dette skjer nemlig også i Honeycomb.

Programveksler

Android 4.0 får som Android 3.0 en programveksler. Denne funksjonen er alltid synlig på menylinjen. Ved å trykke på ikonet får du opp en liste over de sist brukte programmene dine.

Som før er det ingen oversikt over programmer som faktisk kjører i øyeblikket, så vi aner at det fortsatt vil være marked for apper som gjør dette også i Android 4.0.

Varslinger

Android 4.0 får samme varslingssystem som Android 3.0. Det vil si at varsler om ny e-post, meldinger, musikk som spilles og annet vises på menylinjen. Men samtidig beholdes måten dette håndteres på dagens Android-telefoner.

Tanken er at du på telefoner med mindre skjermer skal få en varsellinje du trekker ned fra toppen av skjermen som før, men du på telefoner og tableter med større skjermer får varslene på menylinjen.

Mapper på startskjermen

Android 4.0 gir deg nå mulighet til å legge mapper på startskjermen. I disse kan du legge snarveier til apper. For å legge snarveier i mappene dine trekker du bare ikonet fra hovedmenyen og inn i en mappe på startskjermen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Ny hovedmeny

Hovedmenyen, altså der du finner alle apper og forhåndsinstallerte programmer, har fått flere funksjoner. Nå kan du avinstallere apper rett herfra. Det er også mulig å skjule forhåndsinstallerte apper, slik at du slipper å ha en meny fylt med ikoner du aldri trykker på.

På telefoner med mindre skjermer kan du nå organisere ikoner ved å legge dem i en "favoritter"-skuff på startskjermen.

Widgeter

Widgetene, altså de små programmene som kjører på startskjermen, er nå mulig å justere fritt i størrelse. Dette er en av funksjonene Android 4.0 arver fra Android 3.0 Honeycomb. På telefonvarianten av Android har widgetene til nå bare kunnet ha faste størrelser.

Nå skal du altså fritt kunne tilpasse størrelsen, slik at widgetene ikke tar mer plass enn du ønsker.

Låseskjermen

På låseskjermen, altså skjermbildet du ser når du har aktivert "tastelås", er det nå mulig å starte kameraet uten å fjerne låsen. Du kan også se de siste varslene ved å trekke ned varsellinjen på toppen av skjermen (uansett om du har en telefon med stor eller liten skjerm). Du kan også skifte sang når du bruker musikkspilleren.

Samtalehåndtering

Google har lagt til en funksjon som lar deg svare på innkommende anrop med en SMS. Når du får et anrop kan du trekke fingeren oppover skjermen for å velge en forhåndsdefinert melding. Du kan endre på disse meldingene selv om du ønsker det.

Sveiping

Du kan nå fjerne varsler fra varsellisten ved å sveipe dem vekk. Det vil si at du "trekker" varselet utover til siden for å "kaste" det fra listen. Det samme kan du gjøre i programveksleren. Nettleseren får også denne funksjonen, ved at du kan sveipe vekk nettleservinduer ved å trekke i fanene til de forskjellige.

Tastatur

Skjermtastaturet til Android skal ifølge Google nå være bedre enn tidligere. Først og fremst ved at ordboken har blitt bedre, siden den nå mer korrekt skal oppfatte feilstavede ord med doble bokstaver eller glemte bokstaver. Du kan videre legge til flere ordlister, og legge til nye ord underveis mens du skriver.

Mens du skriver vil ord telefonen tror du har skrevet feil markeres i rødt. Du kan i ettertid trykke på disse og eventuelt korrigere dem. I tillegg skal det på samme måte være mulig å korrigere ord som ikke er oppfattet som feil ved å trykke på dem.

Ny font

Android 4.0 har fått en ny font (nye bokstaver), som kalles Roboto. Denne fonten brukes på alle telefoner med den nye Android-versjonen, men vi tipper at produsentene vil utstyre sine menysystemer med egne bokstavtyper. 

Stemmestyring

Apple har sin Siri, mens Android har sin "Open Microphone". Det er altså snakk om stemmesgjenkjenning, slik at du kan prate til telefonen for å få den til å diktere tekst. I tillegg har Android 4.0 stemmestyring, altså at du kan prate til telefonen for å få den til å utføre operasjoner.

Oversikt over datatrafikk

I Android 4.0 får du oversikt over datatrafikken du har brukt. Dette er praktisk for deg som betaler for en viss datamengde hos operatøren din, eller som ikke har noen fastpris i det hele tatt.

Du kan sette opp varsler, slik at du advares når du passerer en viss mengde. Dermed kan du unngå ubehagelige overraskelser på mobilregningen, eller nedsatt hastighet i slutten av måneden.

Android kan vise deg grafer over bruken din, og i tillegg visualisere hvor mye data forskjellige apper genererer. Dersom du har installert en app som bruker mer datatrafikk enn forventet kan du altså raskt se det her.

Fra denne menyen er det også mulig å dekativere datatrafikk fra forskjellige apper. 

Deling

Android 4.0 håndterer sosiale nettverk på en ny måte via appen "People app". Denne gir deg profilinformasjonen til kontaktene dine, og dersom du ikke har dem på noen av nettverkene dine har du mulighet til å legge dem til via appen. 

Det skal også være enklere å dele informasjon om deg selv. Du kan lagre alt om deg selv i en egen profil, som igjen brukes til å dele alt eller deler av informasjonen med kontakter og apper.

Kalender

I den nye Android-versjonen har det også kommet en ny kalender-app. Denne skal samle kalenderinformasjon fra forskjellige kilder, som jobbkalenderen, Google-kalenderen og Facebook-kalenderen din. Apper kan også legge inn oppføringer i kalenderen dersom du ønsker det.

Visual voicemail

Som iPhone får Android støtte for såkalt visual voicemail. Dette er en telefonsvarer som du ikke trenger å ringe opp, men som vises som en innboks med avsender og innhold. Dermed kan du sjekke telefonsvarer din uten å ringe den.

Apper har mulighet til å snakke med visual voicemail, og legge igjen varsler til deg.

Kamera

Kameraet har fått nye funksjoner i Android 4.0. Det er støtte for kontinuerlig autofokus, altså at kameraet hele tiden vil forsøke å finne fokus når det er aktivert. Bildestabilisator er også på plass.

Det er nå mulig å ta bilder mens du tar opp video, ved å trykke på skjermen mens du filmer. Da lagres et bilde fra videoen, i samme oppløsning som du tar opp video i.

Ansiktsgjenkjenning er det mange Android-telefoner som allerede har, men nå er dette integrert i Android som standard. I tillegg kan du trykke på skjermen for å fokusere.

En ny funksjon er den såkalte "single motion panorama". Dette vil si at du kan ta panoramabilder ved å sveipe telefonen mens du tar bildet, og så setter telefonen samme bildene til ett. Dette er en funksjon som blant annet enkelte Nokia-telefoner har fra før av.

Mens du tar opp video kan du legge til effekter, som forvrenging av ansikter, eller egendefinerte bakgrunner. Dette fungerer også under videosamtaler.

Skjermskudd

Android 4.0 får muligheten til å lagre skjermskudd. Det vil si at du kan lagre det du ser på skjermen som et bilde. Dette gjør du ved å bruke de fysiske tastene på sidene av telefonen.

Nettleser

Nettleseren til Android 4.0 får en funksjon som lar deg sette innstillinger for forskjellige nettsteder. Det er for eksempel mulig å alltid be et nettsted om fullversjonen eller mobilutgaven. Dette er praktisk om du har en telefon eller tablet med stor og høyoppløst skjerm og helst vil se den vanlige utgaven av for eksempel en nettavis.

Du kan også laste ned nettsider og lagre dem for å se på dem når du ikke er koblet til internett. Dette kan være praktisk for eksempel under flyreiser.

Ytelsen til nettleseren skal også være forbedret. Google kaller rendering-ytelsen, altså hvor raskt nettsider tegnes opp, for "dramatisk forbedret".

E-post

E-postklienten har ifølge Google fått bedre automatisk utfylling av mottakere. Det vil si at du kan begynne å skrive inn navnet eller e-postadressen, og så tipper telefonen hva du forsøker å skrive inn.

Det er også mulig å lagre ofte brukte svar, og det er gjort enklere å velge om du skal svare en person eller alle mottakerne.

Nye funksjoner

Android Beam

Android 4.0 har støtte for NFC. Det vil si at de kan ha en brikke som kommuniserer trådløst med andre NFC-brikker over veldig korte avstander. I praksis vil du kunne legge to telefoner inntil hverandre for å overføre filer.

LES MER: Dette er NFC

I Android 4.0 er det en funksjon som kalles Android Beam, som lar deg dele innhold på denne måten. Du kan for eksempel sende bilder, kontakter eller apper til en annen telefon ved å berøre dem.

Det er ikke nødvendig å åpne noen egen app eller meny for å gjøre dette. Du bare legger to telefoner inntil hverandre, så kommer valg for deling opp av seg selv.

Face Unlock

Om du er lei av å taste inn passord eller tegne låsemønster på skjermen kan du nå rett og slett bruke trynet. Face Unlock er en ansiktsgjenkjenningsfunksjon som registrerer ansiktet ditt, og når du skal låse opp telefonen holder du den foran deg. Da aktiveres frontkameraet, og dersom det er du (eller tvillingen din) som holder telefonen låses den opp.

Dersom telefonen ikke klarer å kjenne deg igjen kan du fortsatt bruke en kode eller et opplåsingsmønster som før.

Wi-fi Direct

Android 4.0 støtter Wi-fi Direct. Det vil si at du kan sende filer trådløst direkte til andre telefoner og enheter via Wi-fi-tilkobling. Dette er raskere enn Bluetooth, så store filer skal kunne sendes kjapt.

Dette er for øvrig en funksjon som finnes på enkelte telefonmodeller i dag, som Samsung Galaxy S II.

Bluetooth-helse

Den nye Android-versjonen får støtte for Bluetooth-profilen HDP (Health Device Profile). Det vil si at telefonen kan koble seg opp mot sykehusutstyr som støtter dette, i tillegg til treningsutstyr. Det kan for eksempel dreie seg om en tredemølle som kan kommunisere med mobiltelefonen din, eller et pulsbelte.

Kryptering

Telefoner med Android 4.0 har nå støtte for kryptering av alt innholdet. Det vil si at dersom du mister telefonen, vil innholdet på telefonen være uleselig for en som forsøker å få tilgang til det.

Dette gjelder også lagringsminnet og eventuelle minnekort du har satt i telefonen.

Musikkspillere på låseskjermen

Programvareutviklere kan integrere sine musikkspillere på låseskjermen. Dermed vil det bli mulig for for eksempel Spotify å la deg skifte sang når du har aktivert skjermlåsen, slik at du slipper å gå inn i selve appen for å gjøre dette.

Pekepenn

Android 4.0 har støtte for pekepenner, eller stylus som det også kalles. Det er ikke snakk om å tilpasse operativsystemet til gamle resistive trykkskjermer, men heller å gjøre det mulig å bruke belastningsfølsomme penner.

Slike penner brukes for eksempel på tableten HTC Flyer, og gjør at du på en naturlig måte kan skrive for hånd på skjermen.

Mer nytt

Ellers er det mange andre små nyheter i Android 4.0. Om du vil ha en fullstendig oversikt går du til Androids utviklerside. Du finner også mer informasjon på Google Mobile Blog.

Når kommer det?

Ice Cream Sandwich kommer først på Samsung Galaxy Nexus. Denne skal komme i salg neste måned. Ifølge Engadget skal også Nexus S få Ice Cream Sandwich, og i teorien skal alle telefoner som i dag kjører Android 2.3 Gingerbred kunne oppgraderes til Android 4.0.

Som vanlig er det altså mobilprodusentene selv som styrer om og når den neste Android-versjonen eventuelt skal rulles ut til eksisterende telefoner. Dermed kan det ta kort eller lang tid. Vi venter i spenning, produsenter!

Kilde: Developers.android.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.