MOBIL

Slik bruker du mobilen som mediesenter

Har du DLNA-støtte på telefonen din, kan du streame video til TV-en din.

26. jan. 2010 - 16:56
Vis mer

Vi kan vel med rimelig høy sikkerhet fastslå at lagringskapasiteten i mobiltelefoner ikke lenger er noen flaskehals. I dag er det ikke uvanlig å se mobiltelefoner med interne kapasiteter på både 16 og 32 GB, i tillegg til støtte for minnekort. Dette har gjort at det plutselig har blitt veldig aktuelt å drasse rundt på store mengder musikk, film og bilder.

Parallelt med en vesentlig økning i både lagringskapasitet og mediestøtte i mobiltelefoner, har det perfekte supplementet vokst frem på sidelinjen: DLNA-teknologien. Denne teknologien gjør kort fortalt mediefilene i mobiltelefonen din tilgjengelig over et lokalt nettverk, og lar andre DLNA-apparater spille dem av direkte. Med andre ord: Du kan møte opp hos en kamerat med tre episoder av Sopranos i lommen, koble deg opp mot WLAN-nettverket i huset, og spille av videofilene på TVen.

Her er det du trenger for å komme i gang: 

  • Et trådløst lokalnettverk
  • En mobiltelefon med DLNA-støtte 
  • Et apparat med DLNA-støtte, som er koblet til lokalnettet og TVen (Det finnes også TVer med innebygd DLNA)

Slik så vårt oppsett ut:

  • Trådløs 802.11b/g/n-router
  • Samsung Omnia Pro B7610 (Les test her)
  • To datamaskiner med Windows XP koblet til nettverket
  • Playstation 3 koblet til nettverk og TV. Lyd direkte til forsterker via optisk kabel. 
Fremgangsmåte

De fleste telefoner med DLNA er konfigurert for å fungere uten at du trenger å gjøre noen øvrige innstillinger. Vi koblet telefonen opp mot hjemmenettverket via Wi-Fi, åpnet programmet "Connected Home" og fant straks de to datamaskinene som var koblet til. Vi greide å åpne både bilder, video- og musikkfiler på telefonen, mest for å konstatere at ting fungerte - det er tross alt andre veien som er interessant.

Deretter slo vi på PS3-en, som fant både PCer og telefon, og lot oss spille av alt innholdet direkte på TV-skjermen.

Vår opplevelse

Siden selve oppsettet gikk så smertefritt, forventet vi nesten at ting skulle fungere helt perfekt på første forsøk. Det var dessverre ikke helt tilfelle.

Da vi spilte av video mobiltelefonen fra en datamaskin, var det for eksempel vel mye hakking i bildet. Lyden var imidlertid helt fin, og vi hadde heller ikke problemer med å spille av musikkfiler. Dette er ikke noe stort problem, da det viktigste med en DLNA-telefon er å kunne spille av filene i større format enn det mobilskjermen tilbyr.

Bra kvalitet

Vi kopierte over et par episoder av Entourage, og fant straks disse i PS3-ens mediemeny. Her brukte vi nøyaktig de samme filene som vi tidligere har pleid å streame fra PC til Playstation.  Vi forventet den samme kvaliteten da det ikke er telefonen, men PS3-en som fikser selve dekodingen av disse filene.

Vi merket heller ingen forskjell på kvaliteten fra tidligere, verken på lyd eller bilde. Etter 13 minutter begynte imidlertid bildet å hakke. Dette skyldes enkelt og greit at "bufferen" på videooverføringen var brukt opp, noe vi også har opplevd når vi har streamet tunge videofiler fra PC. Løsningen er å pause avspillingen i et minutt eller to, slik at bufferen fylles opp igjen.

Perfekt for musikk og bilder

Siden avspilling av video gikk forholdsvis greit, kom det ikke som noen overraskelse at musikkavspilling fungerte helt uten problemer. Med hastigheten du oppnår i et lokalt nettverk, er dette en klart bedre løsning for trådløs musikkavspilling enn Bluetooth.

Bildefremvisning gikk også helt fint, og dette må strengt tatt være den greieste måten å vise frem bildene dine i stort format på, uten å måtte overføre dem til en PC først.

Forvent mye nytt på DLNA-fronten

DLNA fungere allerede i dag tilfredsstillende, og teknologien vil nok bare bli bedre og bedre etterhvert som mobilprodusentene får skikkelig dreisen på feltet. Når vi ser hvor lettvint det faktisk kan være å dele mediefiler uten bruk av kabler eller trege Bluetooth-løsninger, er det all grunn til å anta at DLNA er noe vi vil se i flere og flere mobiltelefoner fremover.

NB: Vær obs på at det er mange faktorer som spiller inn på opplevelsen du får av DLNA. Alt fra firmware på telefonen til hvilken type router du bruker vil påvirke hvordan det fungerer hjemme hos deg. Enkelte telefoner vil nok også by på mer konfigurering enn det vi måtte gjennom. Her er det en god idé å tørke støvet av brukermanualen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.