KRAFT

Slåss for kontroll over kraftproduksjonen

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Bilde: Gorm Kallestad / Scanpix
Mona StrandeMona StrandeJournalist
17. des. 2007 - 08:30

I vår fikk Øvre Eiker avslag på sin konsesjonssøknad om å drive kraftomsetning. For å få konsesjon må de først legge om til en ny konsernmodell, den såkalte holdingmodellen. Dette gjør at alle deres økonomiske aktiviteter må skilles ut i forskjellige datterselskaper, for så å samles i et moderselskap.



- NVE bryr seg ikke om selvråderetten eller effektiv drift. Dette til tross for klare uttalelser fra regjering og storting. Konsesjonsordningen skal ikke benyttes til å fremtvinge nye selskapsstrukturer, sier Raymond Giltun til Aftenposten. Han er advokat for Øvre Eiker Energi, ØEE, og ekspert på vannkraftbasert energiomsetning.

NVE på sin sin side mener holdingmodellen, som skiller distribusjonsnett og kraftomsetning, sørger for at kraftverkene opptrer nøytralt ovenfor kraftleverandører og sluttbrukere.



- Det er viktig med et tydelig skille mellom konkurranseutsatt og monopolregulert virksomhet, slik at vi får en reell konkurranse på kraftomsetning. Dette er en praksis som blir gjennomført i Norge, og som vi ser mer og mer av i Europa, sier seksjonssjef Gunn Oland i NVE til Aftenposten.

Raymond Giltun mener utfallet for norske kommuner kan bli svært dårlig dersom kravet til holdingmodell opprettholdes, siden det fratar folkevalgte representanter muligheten til å sitte i styret og påvirke hvordan produksjonsvirksomheten drives.

Han viser til EU, hvor kravet til holdingmodell først kommer når kraftverket har 100.000 kunder. ØEE har 8500 kunder.

- Blir en så liten kraftprodusent pålagt dette, så betyr det i praksis at NVE kan gjøre som de vil uten å ta hensyn til lover og regler, sier han til Aftenposten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.