NYHETER_BYGG

Skoleeksempel på energieffektivitet

Byggestart for den nye Høgskolen i Bergen på Kronstad er stipulert til 2006. I tillegg til et helt nytt bygg, skal de også ta i bruk de fredede verkstedlokalene til NSB (til venstre på illustrasjonen)
Byggestart for den nye Høgskolen i Bergen på Kronstad er stipulert til 2006. I tillegg til et helt nytt bygg, skal de også ta i bruk de fredede verkstedlokalene til NSB (til venstre på illustrasjonen) Bilde: Statsbygg
Atle Abelsen
14. des. 2005 - 08:00

Når den nye høgskolen står ferdig i nye lokaler i 2012, vil den ha kostet rundt 1,5 milliarder kroner, om ikke budsjettene sprekker.

Byggherren Statsbygg ønsker ikke bare å etterleve kravene i det nye bygningsdirektivet som er på trappene, men at det også skal framstå som spesielt energi- og miljøvennlig.

– Vi er en stor og betydningsfull byggherre på det norske markedet. Da er det en selvfølge å bruke slike anledninger til både å vise vei for andre, og å bygge vår egen kompetanse innen moderne byggemetoder, uttaler prosjektleder Kari Høvik til tidsskriftet Elektro.

Hun peker på at de, sammen med Enova, bruker 1,65 millioner kroner på å utrede forskjellige energiløsninger.

Ambisiøst mål

Statsbygg har satt et mål om å komme ned i 150 kWh/m2 i årlig energiforbruk i det rundt 50.000 m2 store bygget.

– Dette er svært ambisiøst, med tanke på at det også skal innbefatte kjølebehovet, sier teknisk sjef Jon-Viking Thunes hos rådgivingsfirmaet Opticonsult.

Kjøling har tidligere sjeldent vært med i slike energiberegninger, men direktivet setter nå et krav til det.

For å møte de ambisiøse energi- og miljømålene fokuserer Statsbygg fem områder som skal utredes:

  • Varme- og kjølebehovet
  • Belysningen
  • Effektive pumper og vifter
  • Hvordan fasade og bygningskropp tilfredsstiller krav til innemiljø og belysning
  • Tilpasningen til EUs bygningsdirektiv

I følge Thunes handler det om å gå løs på hvordan hver enkelt del kan effektiviseres, og ikke minst hvordan energisystemet må designes for å få helheten til å fungere optimalt. Utnyttelsesgrad og gjenbruk viktig.

Banebrytende

– Vi har foreslått en banebrytende varmepumpeløsning. Det er den vi satt igjen med når alle gevinster var tatt ut på de mest opplagte punktene som solskjerming, optimalisering av glass for å sikre lys og skjerme for varme, og håndtering av energi fra interne laster som lys, maskiner og mennesker.

Utfordringen i prosjektet er at den samlede bygningsmassen skal håndtere 6000–7000 mennesker samtidig. – Da sitter vi igjen med en betydelig energirest å håndtere. Tar du med at det i denne typen bygg opptrer samtidige behov for både oppvarming og kjøling, og at dette varierer over døgnet og gjennom året, er det lettere å forstå kompleksiteten i utfordringen, forklarer Thunes.

Det ligger blant annet an til at Statsbygg kommer til å installere varmepumper i kombinasjon med vannbåren varme. Varmepumpene skal hente vann fra 80 brønner med diameter på 15 cm og dybde 200 meter.

I kombinasjon med en slushtank på 160 kubikk tilkoplet sløyfene, skal løsningen i følge Thunes vekselvis deponere og ta ut energi av grunnen under bygget. Slushtanken vil fungere som en energibuffer for å håndtere døgnvariasjoner.

Belysningen er ikke ferdig utredet ennå. Thunes forteller at de har et krav om 2 prosent dagslysforhold i arealene.

– Dette er også et ambisiøst mål, understreker Thunes.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Opticonsult har overlevert forprosjektet, som er under evaluering i Statsbygg. Stortinget skal ta stilling til prosjektene, forhåpentligvis i god tid før oppstart av detaljprosjekteringen i august 2006.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.