KRAFT

– Skjønner at det er fristende å selge

STRØMTRØBBEL: Tone Toften mener kraftforsyningen ut til øysamfunnet Træna er et godt eksempel på hva som kan skje når kommunene selger kraftselskapet sitt.
STRØMTRØBBEL: Tone Toften mener kraftforsyningen ut til øysamfunnet Træna er et godt eksempel på hva som kan skje når kommunene selger kraftselskapet sitt.
Trond Gram
24. juni 2009 - 11:24

Statkraft beiler kommunale kraftselskaper med nettvirksomhet i Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland.

Leder i Nordland Arbeiderparti og kandidat til høstens stortingsvalg, Tone Toften, oppfordrer lokale kraftselskaper å samarbeide for å kunne stå i mot oppkjøpsforsøk fra større aktører i sør.

– Jeg har tro på at mange av de små selskapene har mye å tjene på å organisere seg regionalt. Kanskje fylket kan ha en rolle, men vi må samordne oss på en annen måte og eierne må sitte i nærheten, sier hun til Teknisk Ukeblad.

Samarbeid i nord

Ifølge Toften kan samarbeid sikre strømforsyningen, få ned nettleien, og forebygge oppkjøp fra større aktører.

– Det er en utfordring fordi Statkraft er veldig langt unna. Nordland har en spesiell geografi som er langstrakt, med spredt bosetting og sårbare kystsamfunn, sier Toften

Hun viser til at nettstrukturen som er bygd ut begynner å dra på årene og at nordlandskommunene trenger eiere som sitter nært på og som kan se behovet for å ivareta og ruste opp infrastrukturen.

Samtidig viser Toften til at kraftselskapene har gitt gode tilskudd til kommunekassene, som har vært en hyggelig bieffekt av å eie et kraftverk.

Men hun presiserer at man skal ikke glemme hvorfor man i sin tid valgte å bygge lokale kraftverk og lokal infrastruktur.

Ingen langsiktige avtaler

Toften har flere eksempler på hvorfor Statkraft ikke egner seg som netteier i Nordland:

– Jeg har ingenting mot Statkraft som sådan. Høyre oppfatter Statkraft som en statlig aktør. Det er ikke det vi synes er negativt. Men hadde vi hatt mer styring med Statkraft, så hadde vi fått på plass langsiktige kontrakter til industrien. Det ser vi i Nordland at Statkraft ikke har klart, sier Toften og viser til at den siste langsiktige kontrakten som ble inngått var i 2006.

– Det er for dårlig og et tegn på at Statkraft er langt unna de behovene som nordlendingene har. Selv om Statkraft er en statlig aktør, så skal de operere i et marked og har inntjening som prioritet nummer en, sier hun.

Fristende å selge

Toften mener at jo nærmere eierne sitter brukerne, jo bedre ser de behovene som er der.

– Jeg skjønner godt at det er fristende å selge for kommuner som sliter med å få endene i budsjettet til å møtes, men jeg vil advare mot å forfølge denne fristelsen. Jeg frykter at det som på sikt vil skje, hvis kommunene selger ut, er at viktig infrastruktur nedprioriteres, sier hun og viser til hva som skjedde på Træna.

Der har en gammel sjøkabel gitt ustabil strømforsyning, til ulempe for lokalt næringsliv.

– Kommunen hadde i sin tid hovedeierandel i Lurøy kraftsamband, men solgte seg ut. Nå er det vanskelig å få et større kraftselskap til å bruke av overskuddet sitt til å investere i marginale områder. I mange områder i Nordland er det spredt bosetting, sier Toften.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.