OLJE OG GASS

Skal utvikle neste generasjons offshore-IT

Finn Halvorsen
20. nov. 2006 - 10:25

Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo har brukt det siste året til å skaffe seg en oversikt over oljeindustriens behov, og nå skal de utvikle neste generasjons kontrollsystem for oljefelt til havs.

Sammen med Oljeindustriens landsforening står de bak eOperasjoner.

Tre hovedområder

Forskningen vil konsentrere seg om tre hovedområder der instituttet har potensial til å bli ledende også i internasjonal sammenheng.

Innsatsen skal rettes inn mot smart og robust sensorteknologi og sensornettverk, datamodeller og semantisk webteknologi for olje og gassdata, samt datasystemer og arbeidsprosesser i olje og gassbransjen.

Trenger ny teknologi

Prosjektet vil bidra til bedre og mer kostnadseffektiv leting, boring og drifting av olje og gassfelt. I nordområdene er det dessuten nødvendig å utvikle nye løsninger for å oppnå tilstrekkelig pålitelighet og oppfylle strenge miljøkrav.

Alle ledd i leting, utvinning, foredling og transport av olje og gass skal bli bedre, sikrere og billigere ved hjelp av ny teknologi.

- Men denne teknologien eksisterer ikke i dag. Vi tar gjennom deltagelse i eOperasjoner sikte på å legge til rette for studieløp og forskning som bidrar til en utvikling i denne retningen, sier instituttleder Morten Dæhlen ved Institutt for informatikk, UiO.

Også nanoteknologi

Nanoteknologi vil naturlig komme inn som et sentralt forsknings- og utviklingstema i prosjektet.

Nøyaktig og oppdatert informasjon fra nanosensorer i geologiske formasjoner, brønner, maskiner og ledninger kan gi opphav til bedre beslutninger som i større grad skjer i sanntid, og som vanligvis kan automatiseres.

Trådløse sensornettverk

Dæhlen forteller at instituttet også er i ferd med å etablere et laboratorium for trådløse sensornettverk. Dette vil være fullt operativt når instituttets nybygg tas i bruk i 2009.

- Det ligger en rekke utfordringer på dette området. Stadig flere sensorer uten trådforbindelse krever blant annet ekstreme krav til lavt strømforbruk. Det krever også signalbehandlingskapasitet i selve sensoren slik at mengden data som er nødvendig å overføre reduseres til et minimum. Pluss en rekke andre utfordrende oppgaver, sier Dæhlen.

Integrerte operasjoner

Oljeindustrien er allerede i gang med implementering av annen generasjon integrerte operasjoner. Første generasjon åpnet muligheten for i stor grad å styre operasjonene offshore fra kontrollrom på land.

Annen generasjon vil også omfatte et nærmere inngrep og kommunikasjon mellom operatører og samarbeidende selskaper. Dette vil gi en bedre totalutnyttelse av den samlede kompetansen i bransjen.

En utfordring i denne sammenheng er å utvikle teknikker for integrasjon av data fra ulike systemer på tvers av organisasjoner og leverandører.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Bransjen har lenge arbeidet for å utvikle informasjonsstandarder for dette formålet, hvor blant annet semantisk webteknologi tas i bruk.

Tredje generasjon

Men det stopper ikke her. Lenger frem i tid ser man mot fullt integrerte og distribuerte operasjoner.

- Dette krever avansert teknologi på en rekke ulike områder. Vi har kjernekompetanse på mange av disse feltene og tar mål av oss til å løse noen av utfordringene, men på ingen måte alle, sier Dæhlen.

- Vi vil gjerne være med på å bidra til at norsk industri blir verdensledende på dette området. Det gjør vi ikke ved utvikling av spesifikke produkter, men ved å utdanne mastergrads- og doktorgradskandidater med den rette kompetansen for industrien. Samarbeidet med olje- og gassindustrien vil også gjøre forskningen ved instituttet bedre og mer relevant, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.