OLJE OG GASS

Skal skyte seismikk nord i Barentshavet

Statsminister Jens Stoltenberg forbereder seg på fremtidige tvister med russerne om grenseoverskridende oljefunn.
Statsminister Jens Stoltenberg forbereder seg på fremtidige tvister med russerne om grenseoverskridende oljefunn.
Ole K. Helgesen
8. feb. 2012 - 10:42

I sin tale til Oslo Energy Forum sa statsministeren at regjeringen setter i gang geologisk kartlegging også lengre nord i det tidligere omstridte området i Barentshavet.

– Seismikkundersøkelsene begynner i sommer og vil gå helt inn i 2013. Dette vil gi oss viktig kunnskap om mulige olje- og gassressurser i dette området. Området ved delelinjen mellom Norge og Russland i Barentshavet kan inneholde betydelige olje- og gassressurser. Takket være delelinjeavtalen som trådte i kraft i fjor sommer, kan Norge og Russland nå utforske disse mulighetene. Dette gir nye muligheter for arbeidsplasser og vekst i nord, sa Stoltenberg.

Grenseoverskridende funn

For å ivareta norske interesser etter avgrensningsavtalen ved eventuelle grenseoverskridende forekomster, må norske myndigheter sikre kunnskap om geologien i de relevante grenseområdene.

På russisk side er statsoljeselskapet Rosneft tildelt tre utvinningstillatelser som dekker det meste av den russiske delen av tidligere omstridt område.

– Regjeringen styrker nå den geologiske kartleggingen i Barentshavet, slik at vi ivaretar våre interesser etter avgrensningsavtalen, sa olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Det er liten tvil om at eventuelle grenseoverskridende funn vil by på utfordringer med å bli enige om ressursfordelingen. I dag sliter lisenshaverne på Johan Sverdrup med å bli enige om ressursfordelingen i gigantfeltet i Nordsjøen.



Delelinjeavtalen

Den 15. september 2010 undertegnet Norge og Russland overenskomsten om maritim avgrensning og samarbeid i Barentshavet og Polhavet. Avtalen trådte i kraft 7. juli 2011.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

På norsk side har regjeringen satt i gang en åpningsprosess med sikte på tildeling av utvinningstillatelser i Barentshavet Sør.

– Den historiske samarbeidsavtalen legger til rette for fortsatt godt naboskap og god ressursforvaltning i Barentshavet, ifølge statsministeren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.