OLJE OG GASS

Skal redusere prosjektrisiko

Anders J. Steensen
29. nov. 2007 - 12:59
Vis mer

Bergen: Konserndirektør i StatoilHydro, Morten Ruud, innfører en ny strategi for å gjennomføre prosjekter. Denne skal gjelde for alle områder både i Norge og internasjonalt.

Nå skal det bli bedre kontroll.

Tidligere har to Statoil-sjefer blitt kastet nettopp på grunn av store overskridelser i prosjekter.

– Den nye prosjektorganisasjonen skal styrke planleggingen av sluttfasene i et prosjekt. Det gjelder overordnet planlegging av mekanisk ferdigstillelse, systemtesting og samhandling med dem som skal drive prosjektet i daglig drift. Det må til skal vi kunne levere til riktig tid og kvalitet innenfor de oppsatte budsjetter, forteller Morten Ruud.



Prosjektstyring i sentrum

Prosjektorganisasjonen blir i langt større grad konsentrert rundt faget prosjektgjennomføring. Det betyr at organisasjonen skal legge vekt på planlegging, prosjektstyring, anskaffelser og kontraktsadministrasjon for å styre EPC-kontrakter.

Ikke uventet er mye av filosofien hentet fra Hydros siden Morten Ruud kommer fra en tilsvarende stilling som konserndirektør for prosjekter der.

– Vi vil videreføre det som har vært et suksesskriterium for Hydro på norsk sokkel. Det betyr også at prosjektene rent teknisk er mer gjennomarbeidet før endelig konsept vedtas. Når vi overtar, er vårt ansvar å gjennomføre prosjektet til rett tid og kostnad uten for store endringer i arbeidsomfanget, sier Morten Ruud.



Enklere for leverandørene

– Vi er veldig fornøyd med StatoilHydros nye målsettinger. Det betyr at vi får en enhetlig modell for prosjektgjennomføring. Da vil det være lettere å få forståelse for å bruke de kontraktuelle instrumentene som ligger i standardkontraktene mellom Norsk Industri Olje og Gass og StatoilHydro. Mulighetene for å få gjennomslag for våre synspunkter vil øke, sier leder av Norsk Industri Olje og Gass, Erling Matland i Aibel.

– At kontrakter og prosjekter nå blir lagt til en organisasjonsenhet, er en stor fordel. Det vil forenkle vårt arbeid og antallet kontaktpunkter i StatoilHydro, mener Matland.



Kulturene konvergerer

Morten Ruud tror ikke at det vil by på de helt store vanskelighetene å endre prosjektorganisasjonene.

– Jeg vil tro at forskjellene var langt større for fire år siden enn de er i dag. Statoil og Hydro har nærmet seg hverandre i å forstå hvordan prosjekter skal gjennomføres. Vi skal huske på at målsettingene i å gjennomføre prosjekter er de samme, uavhengig av selskap. Med den nye organisasjonen mener jeg vi har et godt utgangspunkt for en felles virkelighetsforståelse. Dessuten har vi ofte sittet i de samme produksjonslisensene og kjenner hverandre godt, sier konserndirektøren.



Blir slagkraftig

Ruud legger vekt på at det individuelt er veldig mange dyktige medarbeidere.

– Vi er vant til å jobbe med like utfordringer. Kunnskapene i organisasjonene er sammenfallende og komplementære. Jeg er sikker på at vi skal oppnå gode resultater.

– Den nye modellen innebærer at Teknologiområdet under ledelse av Margareth Øvrum har ansvaret for å utarbeide og velge riktig konsept. Derfra overtar vi ansvaret for å gjennomføre prosjektet før det overlates til driftsorganisasjonen. Dette mener vi blir en slagkraftig modell for prosjektgjennomføring også internasjonalt, sier Morten Ruud.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.