ARKIVNYHETER

Skal overvåke russisk rørledning

Finn Halvorsen
22. sep. 2009 - 13:48

ARENDAL: Skipsverftene sliter med kansellerte ordre. Oljeprisen har sunket drastisk siden toppnoteringen i fjor. Mange leverandører til shipping og olje- og gassindustrien er preget av denne situasjonen. De opplever både ordresvikt, permitteringer og oppsigelser.



Mot strømmen

Slik er det ikke hos Hernis Scan Systems i Arendal. Så langt i år ligger omsetningen 20 prosent over budsjett. Bedriften har i dag 140 ansatte, derav 122 i Arendal, og antallet er økt kontinuerlig fra 79 ansatte i 2004. Omsetningen i fjor ble 230 millioner kroner, mens årets budsjett er 270 millioner kroner.

Men både administrerende direktør Egil Norman Olsen og markedsdirektør Bjørn Fossestøl innrømmer at heller ikke Hernis er upåvirket av finanskrisen og et vanskelig marked.

- Mange av de leveransene vi effektuerer i dag er ordre som ble inngått før finanskrisen satte inn. Vi ligger langt ute i leveransekjeden. Det betyr at vi forbereder oss på at det kan komme en nedgang for oss i første kvartal neste år på offshore- og shipping-leveranser, sier Norman Olsen.



Kompenserer

- Målet er å kompensere dette ved en økt satsing på landbaserte anvendelser, sier Fossestøl.

– Hernis er ledende på CCTV-systemer til marine og offshore anvendelser. På landbaserte anlegg har vi så langt kun hatt en meget beskjeden andel. Dette er et område hvor vi ser et stort utviklingspotensial for bedriften, sier Fossestøl.

I den forbindelse er Hernis også i ferd med å utvikle systemer for kommunikasjon via satellitt.

– Det er gunstig for løsninger som skal brukes utenfor allfarvei og hvor det er langt til datainfrastruktur, sier Norman Olsen.

De har så langt ikke konkrete kontrakter å vise til. Men han lar det skinne gjennom at de er i ferd med å utarbeide løsninger for overvåking av oljerørledninger i Sibir.



Teknologidrevet

Hernis Scan Systems holder til på Hisøy i Arendal, i samme bygning hvor Elektrisk Bureau startet produksjon av telefonsentraler i 1962.

- Vi har en del produksjonsvirksomhet, men vi bærer mer preg av å være en teknologidrevet bedrift. Vi befinner oss i grenselandet mellom elektronikk og mekanikk, altså det som etter hvert går under betegnelsen mekatronikk. Her har vi også et samarbeid med Universitetet i Agder i Grimstad. Programvareutvikling er selvsagt også en viktig del av virksomheten, sier Norman Olsen.

Hernis bygget for noen tid siden et tilbygg til eksisterende lokaler. Nå har det også inngått en langsiktig leieavtale med nabobygget. Dermed er det plass for videre ekspansjon. For Norman Olsen tror på ny vekst for bedriften etter 2010.



Nytt produkt

Hernis har nylig kjøpt seg inn i firmaet WPC i Kristiansand. De utvikler blant annet lommelykter for ex-områder. Det spesielle med disse er ladesystemet, som baserer seg på kontaktløs induktiv teknologi.

- Vi ser for oss at denne teknologien også kan brukes til flere andre anvendelser som passer inn i vårt produktsortiment, sier Norman Olsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.