OLJE OG GASS

Skal lære av russerne

Ole K. Helgesen
4. nov. 2009 - 07:14
Vis mer

Mange reagerte da det lille nordnorske oljeselskapet North Energy fikk tre lisenser i Barentshavet og operatørstatus på en blokk i Norskehavet i vår.

Ifølge administrerende direktør Erik Karlstrøm skyldes suksessen i 20. konsesjonsrunde at selskapet har en god forståelse av undergrunnen i Barentshavet.

– Vi har hatt møter med Oljedirektoratet i etterkant av tildelingsrunden, og de forteller oss at vi hadde en av de beste søknadene. Dette fikk vi til fordi vi har hentet inn svært kompetente letefolk, sier Karlstrøm, som selv har 30 års erfaring fra oljeleting over hele verden for Mobil og RWE DA.

Statoil har problemer

Tidligere i år uttalte Statoilsjef Helge Lund at de fremdeles leter etter nøkkelen til Barentshavet.

Karlstrøm tror at russerne allerede sitter med den. Han forteller at de har ansatt flere russiske geologer fordi de har lang leteerfaring i disse strukturene.

– Det har vist seg å være vanskelig å finne olje og gass i Barentshavet med utgangspunkt i erfaringene fra Nordsjøen. Letemodellene og metodikken som fungerer i Hammerfestbassenget fungerer ikke i resten av Barentshavet hvor ressursene finnes i andre bergarter med andre egenskaper.

– Vi vil bruke erfaringene fra det som er gjort på russisk side. I to av lisensene vi har fått, skal vi og partnerne lete i bergarter fra trias alder og blant annet benytte kunnskap fra tilsvarende letemodeller som også finnes på land i Russland, sier North Energy-direktøren.

– Vil ikke kritisere

Karlstrøm mener det blir feil å kritisere Statoil selv om olje- og gasskjempen har slitt i Barentshavet.

– Det er helt naturlig at de baserte seg på erfaringene fra Nordsjøen. Ingen satt med nøkkelen da de kom utenfor Hammerfestbassenget. Dette første satsingsområdet i Barentshavet bekreftet letemodellene fra Nordsjøen og Norskehavet og lovet dermed mer enn det området viste seg å levere. De får neppe igjen de pengene de har investert, men de har investert i kunnskap som hele bransjen nå kan bruke. Det ville vært umulig for oss andre å komme inn i Barentshavet hvis ikke et stort selskap som Statoil hadde vært der før oss.

Fikk gullblokka

North Energy fikk 20 prosent eierandel i den såkalte gullblokka i Barentshavet. Lisensen PL 530, som er operert av franske GdF, ligger midt mellom olje- og gassfunnene Snøhvit og Nucula.

Vi har store forventninger til denne, men det er ulike syn på hvor mye olje som kan være til stede.

Det er stor sannsynlighet for at vi gjør et kommersielt funn som representerer betydelige verdier for et selskap som oss. Dette var den mest ettertraktede lisensen i forrige runde.

– Spennende

– På lisensen PL 518 finnes ulike tolkninger av ulike prospekt som til sammen har gitt et svært spennende bilde. Ting tyder på at det kan være ressurser i tre ulike reservoarnivåer, men vi prosesserer fremdeles dataene og vi må bli enige om hvordan vi skal gå løs på dette. Der er det muligheter for litt større fønn med større risiko for tørre hull enn i PL 530.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

North Energy fikk også operatørstatus og 40 prosent av en blokk utenfor Helgeland i Norskehavet.

– Utenom oss er det bare store etablerte selskap som har fått operatørstatus. Det betyr enormt mye for oss som selskap, sier Karlstrøm.

Vil til Lofoten

– Hvilke forventninger har du til Lofoten og Vesterålen?

– Det er flere svært lovende strukturer i dette området. og jeg forventer at vi som et nordnorsk selskap med relevant kompetanse får være med i noen av de gode lisensene dersom det blir åpnet.

– Hvordan skal dere klare å være med i en utbygging dersom det blir gjort et storfunn?

– I dag har vi ikke kapital til å bli med i en stor utbygging. Men det er to måter å gjøre det på. Vi kan enten selge en del av vår andel eller så kan vi hente inn mer egenkapital. Begge deler vil redusere andelen av produksjonen for den enkelte eier, men vi snakker uansett om store verdier dersom vi er med i et stort funn.

– Hvor store funn tror dere det er mulig å gjøre utenfor Lofoten og Vesterålen?

– Vi mener det er potensial for å gjøre betydelige funn. De er ikke på størrelse med Statfjord, men det er muligheter for å finne felt med 500 millioner fat olje og gass, sier Karlstrøm.

Han legger til at North Energy tror det finnes mer gass enn olje i området.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.