KLIMA

Skal forutse polsmelting

30. okt. 2007 - 08:52
Vis mer

Å kunne påvise mer nøyaktig effekten av global oppvarming er i hvert fall målet til Vanco Arctic Survey .

Teknisk Ukeblad på nett skal følge ekspedisjonen og videreformidle funn i løpet av ekspedisjonen.

Vil tidfeste nedsmelting

Ekspedisjonen legger i vei mot Nordpolen i februar. I løpet av turen skal de kunne gi bedre svar på hvor tykk isen er, og ikke minst hvor fort den smelter.

– Forskernes anslag varierer. Noen sier at vi mister polarisen i 2100, andre sier at det kan skje allerede om 16 år. Dersom vi skal kunne forberede oss på de potensielt enorme konsekvensene, er vi avhengige av nøyaktig informasjon om når nedsmeltingen vil være et faktum, sier ekspedisjonsleder Pen Hadow.

Han er en britisk polarfarer og miljøverner, mest kjent for å være den første til å gå alene og uten hjelp fra Canada til Nordpolen i 2003.

Måling hver 20. centimeter

Ifølge Hadow blir ismålinger utført fra ubåter, fly og satellitter kun estimater. Kun direkte på isens overflate er det mulig å skille is fra overflatesnø og dermed komme fram til konkrete mål.

Ekspedisjonen skal bruke en egenutviklet radar de har kalt «Surface Penetrating Radar for Ice Thickness Establishment» (SPRITE). Den er montert på en slede og foretar automatiske målinger hver 20. centimeter. Datamaterialet blir deretter sendt via Irdium-satellittene tilbake til hovedkvarteret i England.

Hadow og hans team bestående av polfarer Ann Daniels og fotograf Martin Hartley starter fra Point Barrow i Alaska. Den 2.000 kilometer lange kryssingen av isen vil dermed gi 10 millioner målinger.

Sammenholdt med satellitt- og ubåtgenerert materiale skal dette kunne gi klimaforskerne grunnlag til å gi mer presise spådommer for hvor lenge det vil være permanent is på Nordpolen.

Kan følges på tu.no

Ekspedisjonen er utstyrt med sofistikert kommunikasjonsutstyr som gjør dem i stand til å sende levende bilder og måleresultater hjem fra Arktis.

Det er inngått en samarbeidsavtale med Teknisk Ukeblad, slik at ekspedisjonsbloggen og annen informasjon blir å finne her på tu.no fra februar og til juni da trioen er forventet å nå den geografiske nordpolen.

– Det er første gang at et globalt publikum har muligheten til å følge en polekspedisjon på direkten.

– Hvis vi finner at sentralregionen av Nordpolen faktisk smelter så raskt som ekspertene sier, vil denne ekspedisjonen fungere som en alarm for politiske ledere over hele jorden, mener Pen Hadow.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.