KRAFT

Sju miljøvernministre mot kjernekraft

NEI TIL KJERNEKRAFT: Miljøvernminister Helen Bjørnøy advarer mot kjernekraft, og vil heller satse på CO2-håndtering, energieffektivisering og fornybar energi for å løse klimaproblemet.
NEI TIL KJERNEKRAFT: Miljøvernminister Helen Bjørnøy advarer mot kjernekraft, og vil heller satse på CO2-håndtering, energieffektivisering og fornybar energi for å løse klimaproblemet. Bilde: MD
Jannicke Nilsen
2. okt. 2007 - 12:24

Miljøvernminister Helen Bjørnøy og seks andre europeiske miljøvernministre gikk tidligere denne uka ut og advarte mot at kjernekraft løftes fram som en løsning på klimakrisen.

– Problemene vil øke

I en felles erklæring fra et møte i Wien understreker Bjørnøy og miljøvernministrene fra Østerrike, Tyskland, Italia, Irland, Latvia og Luxembourg faren for ulykker og forurensing, uløste avfallsproblemer, og risikoen for spredning av atomvåpenmateriale i forbindelse med kjernekraften.

– Dersom kjernekraften tas i bruk i større omfang og av flere land vil disse alvorlige problemene øke, sier Bjørnøy i en pressemelding.

Thorium i energiproduksjon

Tidligere i år nedsatte tidligere olje- og energiminister Odd Roger Enoksen et utvalg som skal utrede bruk av thorium til norsk energiproduksjon.

– Utvalget som opprettes skal gjennomføre en utredning for å etablere et best mulig faktagrunnlag i forhold til både muligheter og risiko ved bruk av thorium til energiproduksjon på lang sikt, sa Enoksen i februar.

I erklæringen understreker ministrene at faren ved kjernekraften er grenseoverskridende av natur.

Stort ansvar

– Det hviler derfor et stort ansvar på de landene som vil satse på kjernekraft for å løse klimaproblemene, sier Bjørnøy.

I stedet vil de sju miljøvernministrene satse på energieffektivisering og fornybar energi som en mer farbar vei for å løse verdens klimaproblem. Bjørnøy trekker også fram CO2-håndtering.

CO2-fangst og lagring

– Skal vi nå målet om å begrense den globale oppvarmingen til maksimum 2 grader, er jeg overbevist om at vi også må satse tungt på fangst og langring av CO2 fra kraftproduksjon basert på fossile brensler som kull og gass. Hvorvidt vi lykkes i å stanse utslippene fra avskogingen i den tredje verden vil også ha stor betydning, sier Bjørnøy.

Regjeringen får Thorium-utredningen på bordet innen utgangen av året.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.