INDUSTRI

Siren Sundby fra seil til designstudier

Truls Tunmo
22. sep. 2006 - 14:06

Fra å fosse frem i høy sjø med stramme seil, har omveltningen til studentlivet vært stor.

Overgangen fra å være profesjonell idrettsutøver til å pugge bøker er påtagelig. Siren Sundby innrømmer at begynnelsen av studentlivet har vært tøft.

Bedre sosialt

– Jeg har bestemt meg for å få gode karakterer, men noen ganger synes jeg det har vært vanskelig å motivere meg, sier hun.

Siren satt mye for seg selv i første semester. Det ble forelesninger og selvstudier.

- I andre semester slapp jeg opp litt, jeg gikk ikke lenger inn for studiene som om jeg skulle bli OL-mester i alle fag. Jeg ble oftere med på sosiale ting, det ble litt mer festing og moro. Da begynte det også å gå bedre, så det har jeg tenkt å fortsette med. Det gjelder å ha sosiale antenner for å få nye impulser, sier Sundby.

Sør framfor nord

Den blide 23-åringen kunne sannsynligvis vært med i verdenstoppen i seiling i mange år fremover, men valgte å prioritere utdannelse. Å søke NTNU i Trondheim var ikke noe tema.

– Jeg søkte aldri NTNU, selv om det finnes et studie for teknisk design i Trondheim. Jeg har ganske enkelt ikke lyst til å flytte nordover. Selv om jeg har lagt opp, driver jeg fortsatt med seiling som hobby, og mulighetene er mye bedre for dette i Danmark, sier hun.



Vanlig ingeniør kjedelig

Derfor søkte Siren Sundby på plass ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i Lyngby rett nord for København. Nå har hun fire år igjen av studiet design og innovasjon.

– Jeg synes tradisjonelle ingeniørstudier virker kjedelige, og undersøkte andre muligheter. Så langt trives jeg veldig bra, sier Siren Sundby, som får en variert utdannelse. Når hun er ferdig, ender hun opp som en mellomting av designer og ingeniør.

– Studiet dreier seg mye om produktutvikling, så i tillegg til å få en teknisk bakgrunn lærer jeg meg også den visuelle designdelen.

Hvorfor hun valgte den retningen hun har gjort, begrunner hun med valgets kvaler.

– For flere år siden hadde jeg egentlig lyst til å bli lege, men jeg lot det bli med tankene. Jeg synes nemlig ikke biologi og kjemi har vært det morsomste på skolen, men har hatt mer sans for fysikk. Derfor ble det DTU i København i stedet.



Prosjektleder

Med fire år igjen av utdannelsen er det mange studieretninger å velge underveis. Derfor er ikke Siren Sundby sikker på hva hun til slutt ender opp som. Og hun grubler ikke over en eventuell drømmejobb.

– Spør meg om to år når jeg er ferdig med min bachelor, da vet jeg nok mer. Jeg ser for meg at jeg er best på den tekniske biten, men synes de andre delene av studiet blir mer og mer interessante. En prosjektlederrolle høres interessant ut, for jeg liker å ha den totale oversikten. Det var også avslutningsdelen av studiet med innovativ ledelse som til slutt var avgjørende for valget av studiested. Kanskje det kan bli aktuelt å jobbe med noe innen bølgeenergi og vindenergi. Også nye, syntetiske materialer er spennende, for eksempel bygges det broer med komposittmateriale. Dessuten liker jeg teknisk tegning, ramser en synsende student Sundby opp.

Men når vi kommer inn på temaet båtdesign, lyser det entusiasme i ansiktet hennes.

– Ja, det er en mulighet, smiler Siren Sundby, som er oppvokst i idylliske Son og har båthavnen som nærmeste nabo. Se ikke bort fra at en smekker Sundby-seiler kan bli en realitet om noen år.



For mange industridesignere



Hos plastindustribedriften Hamax på Kråkerøy ved Fredrikstad er det ikke mangel på industridesignere.

– Jeg mener at det utdannes for mange industridesignere i Norge. Det er rett og slett ikke industri nok og for få oppdragsgivere i forhold til hvor mange som uteksamineres, sier administrerende direktør Asbjørn Eskild.

Det samme mener kreativ leder i Hareide Designmill i Moss, Anna Øren.

– Ja, i Norge er det for få industribedrifter. Man kan ikke satse på å få jobb i her i landet som industridesigner. Men de som står på får seg ofte jobb i utlandet. Jeg kjenner mange norske industridesignere som jobber i store internasjonale bedrifter, sier Øren, som selv har en mastergrad i industridesign fra Manchester University i England.





Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.