NETTARKIV

Silicon Valley ett år etter

2. okt. 2002 - 10:08

GEIR JACOBSEN

er teknologiutsending i San Francisco

geir.jacobsen@ntc.no

@brd1:"When you're going through hell - keep going!" er et sitat fra Winston Churchill som ble brukt under åpningen av en konferanse i Silicon Valley nylig. Nedgangstider og de tragiske hendelsene 11. september i fjor, har gitt nye rammer for næringsutvikling og endret fokus. Langsiktighet og evnen til å bygge gode selskaper er nå viktigere temaer enn det å "skape rikdom".

Historien gjentar seg

Alle nevnte boblen, og en av veteranene blant advokatene i Silicon Valley som har arbeidet mye med oppstartsvirksomhet, John Goodrich, snakket om vill spekulasjon som skjer med rundt 60 års mellomrom. Han sammenlignet boblen med krakket i 1929 etter boomen i bilindustrien, og refererte også nedgangen etter jernbaneboomen på 1870-tallet og sa: "Ikke regn med en tilsvarende oppgang på 60 år - det er først når alle har glemt hvordan det var at galskapen gjentar seg."

Oppvasken er ikke ferdig

Kelly Williams fra Credit Suisse First Boston har ansvaret for investeringer for 8 milliarder dollar og mye av dette er investert i Silicon Valley. Det var dermed ingen hvemsomhelst som sa at det for tiden er altfor mye penger i Silicon Valley. Hun mente at enorme pengesummer burde vært levert tilbake til investorene fordi ventureselskapene ikke har nok kompetanse og kapasitet til å håndtere dem og at mange er altfor uerfarne. Det er fortsatt for mange selskaper, antallet ble tredoblet under boblen, og "turistene", som de uerfarne venturekapitalistene nå blir kalt, må skaffe seg andre jobber før situasjonen kan bli normal.

De beste har levert penger tilbake, og de arbeider først og fremst med sine eksisterende selskaper som de også har nedskrevet verdien på. Disse ventureselskapene er dessverre i mindretall, repliserte hun og avsluttet med si at hun forventet en ny oppvaskrunde blant annet fordi det brukes mye penger på eksisterende selskaper som ikke har livets rett.

Tålmodighet og hardt arbeid

Hva med fremtiden? For 20 år siden betydde styremøter tøffe diskusjoner og hardt arbeid som gjerne tok hele dagen - regn med at dette kommer tilbake. Nå trenger vi de virkelige entreprenørene og ikke "promoters" som styrte da galskapen var på det verste. Det er fortsatt mange i bransjen som tror at det er mulig å sende selskaper på børs etter fire til fem år, men regn med at det er bortimot utopisk å skape modne selskaper som også har bevist sin økonomiske overlevelsesevne på så kort tid. Utbyttet vil bli mye mindre enn man har vært vant til, og det vil ta lengre tid før det kommer. Det er ikke lenger god latin å regne med at tid i ethvert tilfelle kan substitueres med penger. Regn med at det går an å utvikle et programvareselskap i dag for 15 - 20 millioner dollar og at ingen vil få 100 millioner slik de gjorde tidligere.

Mange entreprenører opplever dagens situasjon som et paradoks: Pengene er der, men ventureselskapenes frykt for å satse feil gjør at selv svært gode prosjekter har vanskeligheter med å få finansiering. Vi er inne i en unormal situasjon nå, men venturevirksomhet vil også i fremtiden være interessant, spennende og svært lønnsomt for profesjonelle team med riktig erfaring. Grått hår eller lite hår kommer til å bli inn i bransjen igjen, og det er nå de virkelige entreprenørene kommer på banen - de som brenner etter å skape noe og ikke bare er opptatt av å bli rike i en fart!

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.