IKT

Sikkerhetsportalen utsatt – igjen

Trond Heggelund
15. aug. 2006 - 11:03
Vis mer

Ting tar tid i det offentlige Norge. Masser av tid. Og det er mange utsettelser. Det er oppsummeringen over arbeidet med den offentlige sikkerhetsportalen som skulle ha vært på nett for flere år siden.

Like før sommerferien ga Stoltenberg-regjeringen opp jobben med å gjøre klar sikkerhetsportalen. Men til tross for dette opphevet de ikke avgjørelsen om at offentlige etater og kommunen må forholde seg til en offentlig sikkerhetsportal som har PKI-løsning (Public Key Infrastructure).



MinSide blir GammelSide

MinSide var opprinnelig Bondevik2-regjeringens idé. De hadde tenkt å skape en nettportal for folk flest som skulle ha kontakt med det offentlige Norge. Men for å få dette til å fungere skikkelig, må myndighetene være sikker på at du er den du utgir deg for å være på nettet og dermed kan stole på din digitale underskrift.

Men i stedet for å velge en PKI-løsning, har Stoltenberg-regjeringen bestemt seg for å etablere en midlertidig pinkode-løsning. I beslutningsvakuumet har de ikke funnet ut av hvordan dette skal fungere eller når Min Side skal etableres.



Går til andre aktører

I kommune-Norge er de forvirret over regjeringens PKI-rot. Dette skyldes at offentlige etater - både på kommune- og fylkes-plan - fremdeler er bundet til å benytte en offentlig sikkerhetsportal når de skal etablere PKI-løsninger for sine brukere.

– Flere kommuner har etablert løsninger som bare venter på en god sikkerhetsløsning. Nå blir disse prosjektene ytterligere forsinket, hvis ikke kommunene nå velger å ta saken i egne hender og benytte seg av kommersielle aktører, sier Svein Erik Wilthil i Kommunes Sentralforbund til Computerworld .



Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.