OFFSHORE

Siemens-fristilte på egen kjøl

Finn Halvorsen
20. mai 2003 - 08:03

Fristillingen fra Siemens har gitt Sicom nye muligheter og nye utfordringer.

- Vi leverer fortsatt egenutviklede systemløsninger for offshoremarkedet. DIACS høyhastighets kommunikasjonssystem (Downhole Instrumentation and Control System) er hovedproduktet. Det fikk sin ilddåp på Snorre B plattformen i år 2000, sier markedssjef Lars Egil Mathisen i Sicom (Subsea Integrated Communication).

Systemet er siden utvidet og videreutviklet og installert andre steder.

Nye muligheter

Det har vært en hektisk aktivitet siden starten i fjor høst. Selskapet har 13 ansatte, men er i ferd med å ansette ytterligere sju-åtte personer.

- Dette henger sammen med en emisjon nylig hvor SND Invest gikk inn med 10 millioner kroner. Pengene skal brukes til å utvikle ny teknologi innen vårt hovedsatsingsområde samt styrke vår markedsmessige stilling, sier administrerende direktør Atle Hjertenæs.

Samarbeidsavtaler

Sicom har den siste tiden inngått flere samarbeidsavtaler, blant annet med Norbit, en annen bedrift i høyteknologimiljøet i Trondheim. Norbit er et frittstående selskap som leverer utviklingstjenester, teknologi og produkter til industrielle partnere i et internasjonalt marked.

De fleste oppdragene er relatert til radio- og datakommunikasjonsprodukter, radar- og navigasjonsprodukter. Avtalen med Sicom omfatter utvikling av en ny generasjon offshore kommunikasjonsprodukter.

En annen avtale er inngått med Prediktor AS i Fredrikstad. Den øker ytterligere Sicoms muligheter for mer komplette leveranser. Prediktor har gjennom de siste åtte årene utviklet avanserte datasystemer for innsamling, organisering og bruk av informasjon.

Standardisering viktig

Innen dette området har det tradisjonelt vært mange individuelle løsninger som ikke passer sammen i et åpent integrert system. Selskapet ser det som strategisk viktig å støtte industristandarder for området.

- Derfor meldte vi oss i februar inn i IWIS (Intelligent Well Interface Standardisation), som er en standardiseringsgruppe med medlemmer både fra industri og oljeselskaper. Det vil gi en større gjennomslagskraft i salg av våre produkter i et internasjonalt marked, sier Mathisen.

Ledende aktører som Statoil, Hydro, ChevronTexaco, Shell, Schlumberger, Baker Oil Tools, Well Dynamics, Camerom Controls, Weatherford med flere deltar i dette arbeidet.

Sicom har allerede startet arbeidet med å tilpasse sin DIACS produktlinje til IWIS-standarden.

Mekanisk datter

I januar overtok Sicom aksjemajoriteten i Subsea Mechanical Technology (SMT), som nå er etablert som et datterselskap.

Hjertenæs mener at dette er et viktig skritt på veien til å gjøre Sicom til en komplett teknologileverandør innen offshore undervannsmarkedet. SMT har en teknologibasis som i stor grad er komplementær til Sicoms produktportefølje.

- Sammen vil vi stå langt sterkere i markedet, sier han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

SMT har utviklet en entrinns kontrollventil som kan brukes til de fleste typer væsker. Ventilen kan benyttes i hydraulikksystemer med operasjonstrykk større en 1000 bar med kun rent vann som hydraulikkmedium.

Ventilens spesielle konstruksjon gjør at den kan operere med svært forurenset væske, og integrert instrumentering sørger for både å styre og overvåke tilstanden.

Det andre hovedområdet for SMT er kapslingssystemer for ekstreme havdyp. Dette systemet vil spesialtilpasses Sicoms instrumenteringssystemer. Det er lagt spesiell vekt på å lage løsninger som har små dimensjoner og lav vekt slik at alle vedlikeholdsoperasjoner kan utføres av undervannsroboter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.