OLJE OG GASS

Shell bruker modell fra Snøhvit

GORGON: Australias største gassprosjekt skal reinjesere fire millioner tonn CO2 årlig i et reservoar under LNG fabrikken. Utbygger er Chevron, Shell og ExxonMobil.
GORGON: Australias største gassprosjekt skal reinjesere fire millioner tonn CO2 årlig i et reservoar under LNG fabrikken. Utbygger er Chevron, Shell og ExxonMobil. Bilde: Chevron
Anders J. Steensen
14. okt. 2009 - 07:02
Vis mer

AMSTERDAM: Det er CO 2 fra brønnstrømmen som skal injiseres i aquiferer (vannførende lag i grunnen) på lik linje med hva StatoilHydro gjør på Snøhvit.

– Årlig vil rundt fire millioner tonn CO 2 bli fanget og lagret fra brønnstrømmen til LNG-anlegget som bygges i forbindelse med Gorgon-feltet. Jeg er meget glad for at alle partnerne gikk inn for en slik løsning, sier Matthias Bichsel, konserndirektør med ansvar for prosjekter og teknologi i Royal Dutch Shell, til Teknisk Ukeblad.

Han forteller at geologien i området nordvest for Australia er godt egnet for reinjeksjon av CO 2.

– Selve fjernings- og lagringsprosessen er ikke avansert. Dette er hyllevare, og baserer seg på standard aminrensing.

Samme hatt - Det er mest olje å hente ved å få ut mer av verdens oljefelt. I dag blir 65 prosent liggende igjen i bakken, sier Matthias Bichsel i Shell.
Samme hatt - Det er mest olje å hente ved å få ut mer av verdens oljefelt. I dag blir 65 prosent liggende igjen i bakken, sier Matthias Bichsel i Shell.

Samme hatt

Shell bruker årlig rundt sju milliarder kroner til forskning og utvikling. For å dra nytte av denne innsatsen har derfor Shell omorganisert slik at FoU kommer inn under samme organisasjon som håndterer utbyggingsprosjekter.

Målet er at det skal bli en kortere vei fra FoU-stadiet til at teknologiene kan tas i bruk i prosjektene.

– Vi ser et stort behov for teknologiutvikling dersom vi skal vi tilfredsstille verdens økende etterspørsel etter energi, samtidig som vi skal ta hensyn til klimaet, sier Bichsel.



Karbonfangst og lagring

Shell deltar i rekke forskjellige utviklingsprogrammer verden over i nært samarbeid universiteter, høyskoler og andre partnere.

Et av områdene det forskes på er karbonfangst og lagring hvor Shell blant annet deltar idet europeiske testsenteret på Mongstad.

Shell vurderer teknologier både for fangst før og etter forbrenning.



Få ut mer olje

– Et annet område er at utvinningsgraden for verdens oljefelt i snitt ligger på 35 prosent. Det betyr at rundt 65 prosent ligger igjen i bakken. Kan oljesleskapene få ut en prosent mer, betyr det opp mot 30 milliarder fat olje ekstra.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.