KRAFT

Setter standard med sensor

TRÅDLØS SENSOR: Kai Hansen hos ABB har vært med på å utvikle selskapets nye trådløse sensor for industrien.
TRÅDLØS SENSOR: Kai Hansen hos ABB har vært med på å utvikle selskapets nye trådløse sensor for industrien. Bilde: Trond Gram
Trond Gram
1. juli 2010 - 08:54

– Wisa-sensoren vil bli internasjonal standard for denne typen radiokommunikasjon. Vi gjør det av og til, men det er ikke så veldig ofte ABB definerer tekniske standarder, sier Kai Hansen, avdelingsleder for forskningsavdelingen til ABB i Norge.

Den trådløse sensoren det er snakk om er en såkalt Wisa-sensor for trådløs kontroll i mekanisk industri som ABB i Norge har utviklet sammen med selskapets utviklingsavdelinger i Tyskland og Sveits.

– Man har akseptert at dette antakelig er den beste løsningen på markedet, sier han videre.

Trådløst uvanlig i industrien

Ifølge ABB har trådløs kommunikasjons ennå ikke kommet langt i industriell anvendelse, selv om det er vanlig på en rekke andre områder. På fabrikkgulvet er det derimot uvanlig at en industriell kontrollenhet benytter radioløsninger.

Det har ABB jobbet med å gjøre noe med og den trådløse Wisa-sensoren er nå i ferd med å bli en internasjonal standard. Utviklingsavdelingen på Billingstad i Asker har bidratt på radiokommunikasjonssiden, som nå skal bli internasjonal standard for trådløs kontroll i mekanisk industri.

– Vi har utviklet en sensor som er anvendbar for mekanisk industri, forteller Kai Hansen til Teknisk Ukeblad.

Trådløs strøm

Sensorene kontrollerer at maskinene fungerer som de skal, de er trådløse, slik at behovet for kabler og kompliserte installasjoner er eliminert. Det kan blant annet dreie seg om å sikre seg at tråder som tvinnes til en høyspentkabel ikke ryker.

– Den beste måten å oppdage det på er å ha en sensor som kan oppdage om en av disse trådene har et brudd, sier Hansen.

Ifølge ham er selve sensoren relativt tradisjonell. Det som har vært vanskelig har vært å få den til å bruke lite strøm.

– Den tar opp strøm fra et felt vi setter opp rundt den. Dermed får den helt trådløs innmating av strøm, og vi er ikke avhengig av å bytte batterier, legger han til.

Stopper prosesser

Magnetfeltene sensorene står i gir tilstrekkelig strøm til å samle inn data og sende det videre til basestasjonen, som er knyttet opp mot et overordnet kontrollsystem.

– Det vi har laget er en basestasjon, som er spesialdesignet for denne sensoren. Den er knyttet opp mot en kontrollenhet som er programmert til å gi alarmer hvis noe spesielt hender, og stoppe roboten eller samlebåndet, forteller Hansen.

Ifølge ham er det en unik kombinasjon av sanntid, automatisk registrering og trådløs overføring av strøm.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.