KLIMA

Server-forliset har krevd over 7000 dagsverk

SYNKENDE: Akterskipet av Server stikker opp fra vannet ved Hellesøy fyr, rett sør for Fedje i Hordaland.
SYNKENDE: Akterskipet av Server stikker opp fra vannet ved Hellesøy fyr, rett sør for Fedje i Hordaland. Bilde: Kystvakten / KV Eigun
Jannicke Nilsen
28. mars 2007 - 14:00

Før påske gjorde Kystverket opp status for oppryddingen etter Server-havariet. Sammen med Den interkommunale beredskapen mot akutt forurensning i Bergen ( IUA Bergen) la de fram oversikt over hva som er gjort og hvor mye som gjenstår i oppryddingsarbeidet.

Hekkeområdene sikret

De viktigste hekkeområdene for fugl er nå rehabillitert. Grovsaneringen er stort sett avsluttet, 172 av de 180 registrert tilgrisede områdene var ferdigsanert før påske. Totalt 860 tonn oljemasse er tatt opp.

Nå starter arbeidet med finrensing av strandsonene, med spesielt fokus på badestrender, hytter og naust, slik at turister og hyttegjester kan benytte områdene som normalt når sommersesongen starter. Målet er å fjerne alle spor av olje.

40 kilometer strandlinje har vært tilsølt av olje etter havariet og totalt 12 kommuner ble berørt av oljesøl fra «Server».



Skal fjerne vraket

Det kypriotiskregistrerte lasteskipet Server forliste utenfor Fedje 12. januar i år. Skipet knakk i to og akterskipet sank utenfor Hellesøy fyr. Forskipet ble slept til Øygarden for i størst mulig grad å sikre oljen i tankene.

Leder for strandsaneringsgruppen i Kystverket, Tom Hansen mener vrakdelen er overraskende intakt.

– Foreløpige resultater av undersøkelser som nå pågår tyder på at det ikke er mer olje igjen i akterskipet. Vi vil imidlertid bore oss inn i maskinrommet og skorsteinen for eventuelt å avdekke frittflytende olje der, understreker Hansen.

Vrakdelen skal fjernes før høststormene setter inn, har Kystverket bestemt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.