IKT

Sertifisert IT-kompetanse

Finn Halvorsen
19. jan. 2004 - 08:00

EUCIP (European Certification of Informatics Professionals) er et paneuropeisk kompetanseprosjekt utviklet i et samarbeid mellom europeiske dataforeninger.

Tilbud om sertifisering lanseres nå i Norge, i første omgang med tre tester innen områdene planlegging, bygging og drift av IT-løsninger.

- Når disse tre testene er bestått, får man det første sertifikatet som IT-profesjonell, sier prosjektleder Renny Bakke Amundsen i EUCIP Norge AS, som eies av Den norske Dataforening.

Øker markedsverdien

Norge har i dag flere tusen arbeidsledige IT-folk, mange med til dels svært lang erfaring. De besitter i mange tilfelle kompetanse som de mangler bevis på.

- For disse vil en slik sertifisering øke attraktiviteten på arbeidsmarkedet og gi bedre karrieremuligheter. Testene vil bekrefte at kompetansen er à jour, og sertifikatet vil fungere som en dokumentasjon på realkompetanse. Sertifikatet vil inngå i den totale kompetanseporteføljen på CV-en og derved øke egen markedsverdi, sier Amundsen.

Undervisning

De som kanskje føler de har noen huller i sin IT-kompetanse, får også kurstilbud gjennom EUCIP. I Norge har Norges Informasjonsteknologiske Høgskole og Høgskolen i Agder vært med i pilotfasen for utvikling av konseptet.

- Men vi er interessert i at flest mulig postgymnasiale læresteder utvikler EUCIP-tester, sier Amundsen.

Undervisningen foregår som en kombinasjon av undervisning og selvstudium. Konseptet er avhengig av internett og e-læring for å lykkes fordi mange studenter er i en jobbsitasjon. Siden EUCIP er et pan-europeisk initiativ, kan fjernundervisning tilbys fra lærersteder over hele Europa. Dermed utvikles et felles marked for studenter, læresteder og læremidler.

Det betyr at IT-profesjonelle med EUCIP-sertifikat kan dokumentere sin kunnskap etter samme standard og ha fortrinn i en jobbsøkersituasjon både i hjemlandet og i et hvilket som helst annet europeisk land.

Det er beregnet ca. 400 studietimer for de grunnleggende tre modulene planlegging, bygging og drift av IT-løsninger. I tillegg utvikles også videregående valgfrie moduler for å tilegne seg spesialisert yrkesrettet kompetanse innen hvert av de tre områdene. Normert studietid er her 800 timer.

Kompetansegap

EUCIP-konseptet ble egentlig dratt i gang for å forsøke å redusere et stadig økende kompetansegap i Europa. Verken i Norge eller resten av Europa er det mangel på IT-folk, men det er ikke alltid de har den kompetansen som etterspørres.

På tross av svakere konjunkturutvikling med få ledige jobber, svekker kompetansegapet derfor fortsatt konkurranseevnen over hele Europa. Selv om flere undersøkelser tyder på at gapet er redusert med 50 prosent, vil det fortsatt representere omkring 600.000 -700.000 IT-ansatte i Vest-Europa.

Gapet vil dessuten øke betydelig når økonomien tar seg opp igjen. Analyseselskapet IDC antyder at mangel på nettverksprofesjonelle i Vest-Europa vil øke fra ca. 200.000 i år 2000 til like under 500.000 i 2005. Dette alene representerer 25 prosent av kompetansegapet.

Ifølge tall fra European Information Technology Observatory vil kompetansegapet i Norge øke fra ca. 12.000 IT-profesjonelle i år 2000 til ca. 25.000 i 2005. Gjennom EUCIP-programmet regner man med å sertifisere minst 120.000 IT-profesjonelle i Europa innen 2005. Tilsvarende tall for Norge antas å bli mellom 3000 og 4000.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.