IT

Sensorer lar eldre bo hjemme

SENIORTEKNOLOGI:Visma har bygget opp en demonstrasjonsleilighet hvor de kan vise det nye omsorgssystemet slik som her hvor en melding går øyeblikkelig til pørørende og kontrollsentral straks en pasient faller.
SENIORTEKNOLOGI:Visma har bygget opp en demonstrasjonsleilighet hvor de kan vise det nye omsorgssystemet slik som her hvor en melding går øyeblikkelig til pørørende og kontrollsentral straks en pasient faller. Bilde: Håkon Jacobsen
28. nov. 2011 - 15:51

Eldre mennesker som trenger omsorg vil bli et enormt nytt stort marked for IT-bransjen. Det er det mange som tror.

– Suksess med eldrebølgen

I dag åpnet nærings- og handelsminister Trond Giske den nye satsingen til Visma og Telenor. De to gigantene har gått sammen om å gi kommune-Norge et tilbud som de tror både vil forbedre situasjonen til de som trenger omsorg og hjelpe på en slunken kommunekasse.

– Det er ikke noe problem at vi har en eldrebølge. Det er et bevis på at vi har høy levealder og kan leve lenge selv om vi er syke og gamle. Eldrebølgen er et tegn på at vi har lykkes, sa nærings- og handelsminister Trond Giske.

Han mener at mange av de nye arbeidsplassene i fremtiden vil komme i helsesektoren, men at det er veldig viktig at ikke kostnaden løper løpsk.

– Industri er mer enn olje

Økt produktivitet har ikke vært like enkelt i den tradisjonelle omsorgssektoren, men i kombinasjon med ny teknologi vil det bli mulig. Teknologien vil hjelpe oss til å frigjøre arbeidskraft slik at vi kan skape mer omsorg.

– Det å bo lengre hjemme er positivt, og derfor bør Kommune-Norge ta i bruk teknologi som gjør dette mulig så raskt som mulig, sa Giske og pekte på at industri er mer enn store oljeprosjekter.

Det offentlige er en stor kunde hos private leverandører av gode helsetjenester slik som de som kommer på IT-siden. Han ønsker også et stort privat helsemarked også velkommen.

Det er ikke noe i veien for at folk selv investerer litt i slik teknologi utover det som tilbys av det offentlige. Det er et godt alternativ til en ny flatskjerm.

– Det som er viktig for oss er at det kommer norske bedrifter til gode og at ikke hele dette markedet blir basert på importerte løsninger.

KLIPPER SNORA:Nærings- og handelsminister Trond Giske, flankert av Vismasjef Øystein Moan og sjef for Telenor Norge, Berit Svendsen, fikk æren av å klippe snora til den nye demonstrasjonsboligen som skal vise hvor effektive nye sensorbaserte omsorgstjenester kan være. FOTO: Håkon Jacobsen
KLIPPER SNORA:Nærings- og handelsminister Trond Giske, flankert av Vismasjef Øystein Moan og sjef for Telenor Norge, Berit Svendsen, fikk æren av å klippe snora til den nye demonstrasjonsboligen som skal vise hvor effektive nye sensorbaserte omsorgstjenester kan være. FOTO: Håkon Jacobsen

Sensorbasert

For å demonstrere nye Visma Omsorg Profil hadde IT-bedriften bygget opp et rom i beste 60-tallsstil. Omtrent slik man finner i hjemmene til mange eldre.

Her har de utstyrt rommet med ulike sensorer som kan fange opp at pasienten faller, at sengen blir våt, eller, hvis pasienten gir tillatelse, at en GPS-sensor kan varsle om vedkommende beveger seg utenfor en sikkerhetssone.

Pasienten har også en PC med en enkel berøringsskjerm som oppdaterer informasjon og hvor det er mulig å opprette tale- eller videokommunikasjon med famille og helsetjeneste.

– Sensorene i boligen kommuniserer med en gateway via bluetooth eller zigbee. Det hele kan settes opp via GSM eller man kan koble seg til med WiFi om det er internettforbindelse i boligen. Skal man ha videokommunikasjon trengs det bredbånd, sier sjef for markedskommunikasjon i Telenor Objects, Magnus Bakken.

Det er Telenor Objects som vil ta seg av innsamlingen av data fra sensorene i boligen og lagre dem. Dataene lagres anonymiserte, men i kommunene som benytter tjenesten blir de lagret i pasientjournalen.

Marked

Visma er allerede en veldig stor leverandør av pasientjournaler til kommunene og håper at de vil utvide med de nye omsorgstjenestene.

Klarer de å få folk til å bo hjemme lenger er det store penger å spare, i tillegg til det de tror er et mye bedre tilbud til pasientene.

Dagens system med hjemmeboende pasienter har ofte tungvint administrasjon og er preget av mye unødig kjøring.

Når pasienten må på sykehjem blir det veldig kostbart. Snittprisen i dag er på 850 000 kroner i året.

Lyse: Kobler fiber og strøm

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.