NETTARKIV

Selvplukk på dypet

17. aug. 2000 - 23:50

I sommer har geologer fra TGS-Nopec og Volcanic Basin Petroleum Research (VBPR) foretatt seismologiske undersøkelser og hentet opp sedimentprøver fra nærmere 3000 meters dyp.

Prøvene kan gi svar på om det kan være lønnsomt å starte prøveboring. – Vi er stolt over å ha klart å hente opp så gode prøver fra hele 3000 meters dyp. Når vi kommer så dypt, strekkes teknologien og marginene langt, sier forsker Sverre Planke hos VBPR.

– Bare å plukke

Prøvene og de seismiske dataene avslører at eldre sedimenter kan komme opp mot havbunnen langs Vøringmarginen. På prøvetakingsstedet ligger tertiær- og krittavsetningene eksponert på havbunnen som følge av lokal flankehevning etter oppsprekkingen av Norskehavet.

– Det er uvanlig at slike sedimenter ligger åpent på havbunnen. Vanligvis må vi bore to–tre kilometer nedover for å finne dem, men her var det nærmest bare å plukke, sier markedsdirektør Jørn Christiansen hos TGS-Nopec.

Dårlig kartlagt

De ytre bassengene på Vøring og Møre er aktive oljeutforskingsområder. Den komplekse geologien i sørvestlige Vøring og nordvestlige Mørebassenget er imidlertid dårlig kartlagt. Det er ingen nærliggende brønner, og ingen har tidligere tatt prøver av havbunnen ettersom området har vært dårlig seismisk kartlagt.

– Saga gjorde noen prøveboringer på Hjellarryggen litt lenger nord, men disse bergartene var tørre. BP fant gass i Nyk-brønnen, også det lenger nord, men foreløpig ikke i drivverdige mengder.

Viktig informasjon

Foreløpige analyseresultater av prøvene vil gi viktig informasjon om hydrokarbonpotensial, bassengdynamikk, paleomiljø i kritt-eocen, varmestrøm og vulkanisme i de ytre Vøring- og Møre-bassengene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.