MOBIL

Seks grep for en sprekere telefon

Opplever du at telefonen din har blitt tregere siden du kjøpte den?

26. aug. 2010 - 07:23

For noen få år siden fantes det få avanserte telefoner, og muligheter for å kunne installere programmer og kjøre flere funksjoner samtidig var mer unntaket enn regelen.  Dette førte til at uttrykket "smarttelefon" ble født.

I dag er dette uttrykket mer utvasket, da de aller fleste telefoner som selges har langt mer funksjonalitet enn ringing, tekstmeldinger og vekkerklokke. Dessverre er det ikke bare fordeler med flere funksjoner. Et av de mest irriterende problemene du vil oppleve er tregheter.   

Vi vil anta at alle som har hatt en noenlunde avansert telefon har opplevd at den av uforståelige grunner plutselig oppfører seg grisetregt. Heldigvis er det mye du kan gjøre for å både forebygge og fjerne treghetene. Her er seks enkle triks som bør fikse biffen.

1. Reduser antall apps

Å laste ned nye apps til telefonen er gøy. Farlig gøy. Dette ender alltid - og da mener vi alltid - med at du har et lass med programmer du aldri bruker. Disse tar opp plass i minnet, ikonene fyller hjem-skjermen og ofte kjøres det små prosesser i bakgrunnen, særlig dersom det er snakk om apps som kjøres automatisk når du starter telefonen.

For mange programmer er en vanlig årsak til at telefonen går tregt. Løsningen er (selvsagt) å avinstallere det du ikke trenger. På noen telefoner kan du installere et avinstallasjonsprogram som lar deg fjerne en hel dynge med programmer på et par klikk, mens andre krever at du manuelt avinstallerer programmene dine ett for ett.

En grei vane er å avinstallere programmer du innser at du aldri kommer til å bruke - straks du innser dette. 

Les også:

Har du installert mye drit?

 

2. Kvitt deg med fancy menysystemer

Flere mobilplattformer lar deg installere egne grensesnitt oppå det originale operativsystemet. Dette er vel og bra, men noen ganger kan det virke som om utvikleren har skrevet programvaren for en kraftig PC. Frekke animasjoner, Star Wars-lyder og "levende" bakgrunner høres kanskje fristende ut, men når resultatet er en telefon som skriker etter nåde og bruker femten sekunder på å åpne meldinger, så er det rett og slett ikke verdt det.

Husk at mobilprodusentene bruker lang tid på å tilpasse menysystemet sitt etter hvor mye muskler telefonen din har, nettopp for å gi deg en smidig brukeropplevelse. Vi har imidlertid sett flere stygge eksempler på at produsentene selv har overvurdert telefonene sine, og levert dem med et pent menysystem som har sløvere reflekser enn en deig med gjørme.

3. Vær obs på hvilke funksjoner som er aktivert

Nå er det forskjell på hvor mye ressurser de forskjellige funksjonene i mobilen din trekker når de er i hvilemodus, og mange ganger merker du det ikke noe særlig på ytelsen. Men det er likevel ingen grunn til å ha GPS og Bluetooth aktivert når du sitter hjemme i stua og surfer på nettet.

Selv om det ikke er alltid du merker forskjell i ytelsen ved å deaktivere disse funksjonene, vil du definitivt merke det i form av økt batteritid. Ingen telefon går tregere enn en som er tom for strøm.

Les også:
Sju tips for bedre batteritid



4. Avslutt programmer



Programmer som kjører i bakgrunnen er en vanlig årsak til at telefoner går tregt, noe som særlig gjelder Windows Mobile- og Symbian-mobiler. Her må du aktivt avslutte programmene for å frigjøre ressurser for ting du faktisk skal bruke. Vær obs på at det sjelden holder å trykke på den røde telefontasten, og at du dermed må avslutte spetakkelet fra programmets egen meny.

Les også:
Vil du avslutte programmer i Android?

 

5. Slå telefonen av og på

Den klassiske rebooten må selvsagt med i denne listen. Om telefonen din helt plutselig går tregt, hakker og  oppfører seg som et motbydelig vesen, uten noen naturlig forklaring, hjelper det nesten alltid å slå den av og på.

6. Siste utvei

 Dersom du har prøvd absolutt alt, og mobilen din fremdeles snegler seg i vei, kan du ta en fullstendig reset av telefonen. Fremgangsmåten for dette varierer fra telefon til telefon, så her anbefaler vi at du sjekker opp instruksjonsboken.

NB: Husk å ta backup av kontakter, bilder, meldinger og annet du ikke vil miste når du resetter telefonen din.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.