NETTARKIV

Satser på seniortilværelse i Statkraft

Jannicke Nilsen
21. aug. 2008 - 13:40

Den ene trakk seg i protest mot dårlig bemanning i Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE). Den andre ville heller jobbe med store, internasjonale energispørsmål enn å lede et kraftselskap på sine eldre dager. Begge har nå valgt Statkraft som arbeidsgiver på tampen av yrkeskarrieren.

Lars Audun Fodstad er 68 år og har tilbakelagt 40 år i Sira-Kvina kraftselskap. De siste 15,5 årene som toppsjef. Bjørn Wold er 63 år og har tilbrakt store deler av sitt arbeidsliv i forskjellige stillinger i NVE. Første gang han satte sine bein i direktoratet var 1967, fast jobb fikk han i 1975 og har med noen avbrudd tilbrakt alle år i NVE siden den gang.

– Det er litt rart å stå sammen med deg her nå. Før møtte jeg deg bare på andre siden av bordet, humrer Bjørn Wold, tidligere avdelingsdirektør i NVE.

Som tidligere ansvarlig for all konsesjonsbehandling og tilsyn i NVE, og som toppsjef for Sira-Kvina kraftselskap, har Wold og Fodstad sittet på hver sin side av bordet mer enn en gang.

– Hvor lang tid har NVE brukt på den der klagesaken nå? Det må være minst fem år, sier Fodstad og rister på hodet.

Internasjonale oppgaver

Den gemyttlige praten avslører at de to har vært uenige om mer enn en ting gjennom årenes løp. Ikke minst om hvordan myndighetene beregner produksjonsgrunnlaget til Sira-Kvina kraftselskap.

Nå er imidlertid fokus rettet mot nye arbeidsoppgaver hos den nye arbeidsgiveren Statkraft.

Mens Wold nå ifølge ham selv er blitt en ”menig saksbehandler”, skal Fodstad jobbe med forretningsmulighetene som ligger i samspillet mellom vannkraft og vindkraft i europeisk kraftforsyning.

EU-arbeid

EUs såkalte 202020-vedtak ble avgjørende for Sira-Kvina-toppsjefens jobbskifte.

Her heter det blant annet at EU-landene skal øke sin fornybare energiandel med 20 prosent.

I en årrekke har Fodstad deltatt i arbeidet i den internasjonale sammenslutningen for energiorganisasjoner i Europa, Eurelectric, og i det internasjonale energibyrået, IEA. Veien til mer internasjonale arbeidsoppgaver ble derfor kort.

– Jeg har med meg arven fra norsk vannkraft. Nå når det er blitt viktig å få opp fornybarandelen i Europa, vil jeg bruke kontaktnettet og min kunnskap på andre ting enn å lede den daglige driften ved Sira-Kvina, sier Fodstad.

Kraftvisjon

Bakteppet er en regjering, som med god støtte av Energirådet har visjoner om å sikre Norge en rolle som eksportør av både vindkraft og svingkraft til resten av Europa.

Når vinden stilner i et Europa som hungrer etter fornybar energi, kan norsk vannkraft levere reservekraft.

Scenariet har imidlertid store utfordringer. Blant dem er utbygging av et stort supergrid i Nordsjøen, overføringslinjer til Europa og oppgradering av norske vannkraftverk til effektkjøring.

– Det må skje mye på mange ulike områder. Statkraft har stor kompetanse, men det gjelder å få det konkret og koordinert mot de mulighetene som oppstår, sier Fodstad.

Ikke i Norge først

– Har visjonen noe for seg?

– Den er teknisk mulig å gjennomføre. Men det aller første som kommer til å skje er at EU, med England og Tyskland i spissen, vil bygge ut store, offshore vindparker med bunnfaste installasjoner på egen hånd. Den store offshore vindkraftutbyggingen vil skje i andre lands økonomiske soner i Nordsjøen. Etter hvert som det blir plassproblemer, kommer de til å interessere seg for norsk sektor. Når det er sagt, er det ingenting i veien for at Norge kan satse i andre lands soner. Det gjør vi allerede. Statkraft har konsesjon i britisk sektor, sier Fodstad.

Når det gjelder flytende havmøller, mener han at Norge bør fortsette å satse.

Sørøst-Europa

Wold jobber foreløpig med vurdering av vannkraftprosjekter i Sørøst-Europa. Dette er den regionen i Europa som har mest uutnyttede vannkraftressurser. Statkraft har ambisjoner om å være den ledende produsenten av fornybar energi i Europa.

Så langt har Wold kvalitetssikret prosjekter i Bosnia, Albania og Tyrkia.

– I Norge er det stans i ny vannkraftutbygging. Hvordan er det i Sørøst-Europa?

– Mange av landene har for lite energi, og er veldig interessert i at utenlandske investorer skal bidra til å bygge ut vannkraften. På den andre siden er det konkurranse om å være, også fra nasjonale selskaper, sier Wold.

Kontaktnett

Både Wold og Fodstad kom fra lederstillinger.

– Hva er den største forskjellen mellom gamle og nye arbeidsoppgaver?

-Det er en stor overgang. Før satt jeg midt i informasjonsstrømmen og jobbet med mange saker samtidig, nå jobber jeg med konkrete enkeltprosjekter. Jeg savner det svære kontaktnettet. Samtidig har arbeidsdagen blitt mye mer strukturert, sier Wold.

– Poenget for min del er å utnytte det kontaktnettet jeg har, men jeg merker godt at jeg ikke får de tusen daglige henvendelsene jeg fikk før. Som toppleder må man ta stilling til det ingen andre vil ta standpunkt til, det jeg gjør nå er en helt annen måte å jobbe på, sier Fodstad.

Sa opp i NVE



Mens Fodstads overgang fra Sira-Kvina var udramatisk (?), forlot Wold sin gamle arbeidsplass med et brak. Oppsigelsen ble levert i protest mot for lite ansatte til å ta unna den raskt voksende mengden med konsesjonssøknader og tilsvarende behandlingskø. Etter at Wold fortalte om sine synspunkter i Teknisk Ukeblad, ble det stor oppstandelse i både NVE og i Olje- og energidepartementet.

Wold fikk en mengde reaksjoner med både positivt og negativt fortegn.

– Det var hele spekteret. Alt fra beskyldninger om illojalitet til at det var bra noen endelig turte å ta bladet fra munnen, sier Wold.

Ga resultater

Likevel er det en oppfatning om at Wolds avgang har gitt resultater.

-Jeg tror oppsigelsen din satte fart på tingene, kommenterer Fodstad.

-Ett år før jeg sa opp i NVE sa jeg at NVE trengte 30 nye saksbehandlere. Nå har de fått 16 nye. Det er langt fra nok, men det er eksepsjonelt at et statlig system har oppnådd så stor bemanningsøkning, sier Wold.

Hvor lenge Wold og Fodstad vil nyte seniortilværelsen i Statkraft, er ingen av dem sikre på. Fodstad har i første omgang en toårskontrakt.

– Jeg tar et par år av gangen. Nå en blir såpass gammel så tar en det litt pø om pø, humrer Wold.



UNDERSAK

– Engasjement som ungdommer

Statkraft ser stor verdi i å ansette folk med lang fartstid.

Gode løsninger og innovativ tenkning krever en kombinasjon av offensiv holdning og en god dose realisme. Derfor er både nyutdannede så vel som seniorer viktige for Statkraft, mener Ragnvald Nærø, konserndirektør med ansvar for kommunikasjon og samfunnsansvar.

– Den virksomheten vi driver krever stor kompetanse og innsikt. Derfor er det viktig for oss å ha mennesker som besitter dette, i tillegg til erfaring. De personene vi snakker om her har alt dette, samtidig som de har et engasjement som om de skulle være ungdommer, sier Nærø.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.