IKT

Satser ekstremt på store skjermer

2. jan. 2006 - 10:29

Xscreen i Fredrikstad er ikke snaue. Det nystartede selskapet er så vidt ferdig med produktutviklingen, men har planer om å selge for 60 millioner kroner i år.

Og derfra skal det øke videre.

Det er store TV-skjermer som frister forbrukerne rundt om i verden til å kjøpe de nye norske produktene. De som vil ha TV i stua på mellom 60 og 100 tommer, men som ikke er villige til å betale mange hundre tusen for å kjøpe en plasmaskjerm.



Godt skjermbilde

Xscreen har sin bakgrunn i et utviklingsprosjekt som ble startet i Fredrikstad da InFocus ennpå var store.

De utviklet et refleksjonsbelegg som gir uvanlig høyt lysutbytte uten de optiske forstyrrelsene som liknende belegg har gitt tidligere. Dette belegget blir sprøytet på en glassflate for å få en helt plan flate.

– Selv om vi får et fantastisk bilde på skjermen er ikke det nok for folk som vil erstatte TV-en med en prosjektor og en skjerm. Derfor har vi lagt all elektronikken inn i skjermen. Her er det to TV-tunere av høy kvalitet og alle tilkoblinger til DVD-spillere, dekodere og annet. Projektoren er også koblet til skjermen og det eneste brukerne må gjøre er å henge opp prosjektoren og skjermen og forbinde de to med en DVI-kabel, sier administerende direktør i Xscreen, Jan Otto Reimers

Xscreen vil produsere den nye skjermen i Norge. Selve skjermen vil bli produsert hos Plexx i Fredrikstad, mens elektronikken lages hos Flextronics i Asker.



Satser over 60 tommer

Sammenliknet med en stor plasmaskjerm er skjermene fra Xscreen et svært billig alternativ. En 70 tommers plasmaskjerm koster flere hundre tusen kroner, mens en 80 tommers Xscreen ligger på 35 000 og da er prosjektoren med i prisen.

– Spesielt det amerikanske markedet er svært interessert i store TV-er. Vi kommer ikke til å lage noe mindre enn 60 tommes skjermer. Her ser vi at plasma- og LCD-TV-er er rimelige alternativer, men markedet for større modeller er potensielt veldig stort hvis prisen er riktig. Grunnen til at vi har så stor tro på salget er at vi allerede har sikret oss salgs- og distribusjonskanaler, sier Reimers.

I tillegg til de ni personene som arbeider i Xscreen i Norge har selskapet tre personer i USA.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.