KRAFT

– Sammenslåing kan gi uheldig maktkonsentrasjon

MAKTKONSENTRASJON: En storstilt sammenslåing av kraftselskaper i Sør-Norge kan føre til at kraftprodusentene får mer makt til å få gjennomslag for sine kabel- og pumpekraftplaner, tror LVK-leder Børre Rønningen.
MAKTKONSENTRASJON: En storstilt sammenslåing av kraftselskaper i Sør-Norge kan føre til at kraftprodusentene får mer makt til å få gjennomslag for sine kabel- og pumpekraftplaner, tror LVK-leder Børre Rønningen. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind Lie
26. jan. 2012 - 16:02

Agder Energis konsernsjef Tom Nysted har nylig i flere medier tatt til orde for at det kun bør være to til tre kraftselskaper i Sør-Norge, nærmere bestemt sør for aksen Oslo-Bergen.

Da ville det for eksempel igjen kunne være aktuelt å slå sammen Agder Energi og Lyse, som har vært de sterkeste forkjemperne for utbygging av nye kraftkabler til utlandet. Det har tidligere vært planer om å slå sammen selskapene, men det ble stoppet av eierkommunene.

Les også: Mistenker politisk styrt Statnett-analyse

– For stor maktkonsentrasjon

En slik storstilt sammenslåing av kraftselskaper synes ikke lederen i Landssamanslutninga av Vasskraftkommunar (LVK), Børre Rønningen, er noen god idé.

– Maktkonsentrasjonen vi da vil møte, kan gjøre det enda vanskeligere for vertskommunene for vannkraftanlegg å nå fram med sine interesser. Det er viktig å ha med vertskommunene i utformingen av fornybarpolitikken. En storstilt sammenslåing kan føre til at kraftprodusentene får mer makt til å få gjennomslag inn mot de politiske miljøene hvor vedtakene fattes, sier Rønningen til Teknisk Ukeblad.

Han viser blant annet til Riksrevisjonens kritikk av at Statkraft har en for fri rolle og er underlagt for lite styring fra sin eier Nærings- og handelsdepartementet.

Les også: – Vi er ingen bremsekloss

Kabler til pumpekraft

Rønningen påpeker at kraftselskapene kjemper hardt for å få bygget flere kabler til utlandet slik at det blir lønnsomt å bygge store pumpekraftverk.

Disse kraftverkene innebærer langt større svingninger i vannføringen enn i dag, noe vertskommunene frykter på grunn av økt fare for erosjon, fiskedød og andre negative konsekvenser for vassdragene og miljøet.

Kommunene hvor disse kraftverkene er aktuelle å bygge, er samlet i LVK.

Les også: Enormt potensial for effektøkning i vannkraften

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.