OFFSHORE

Sammen til havs

27. apr. 2001 - 01:17

– Å levere frekvensomformere er forholdsvis nytt for oss, opplyser Sigmund Hovland, salgssjef offshore i Aker Elektro. Bedriften innledet samarbeid med Stadt Automasjon for å utvide virksomheten mot maritimt og oljerelatert marked.

Stadt Automasjon utvikler og produserer vannkjølte frekvensomformere for maritimt miljø. Løsningene er svært kompakte, effektive og framtidsrettete, ifølge Hovland. Tidligere solgte Stadt primært til marine prosjekter, mens Aker Elektro hadde offshoreerfaring.

Snorre B-plattformen ble første samarbeid i praksis, etter at Saga i 1998 valgte deres felles løsninger til boreslampumper, reinjeksjonspumper og sementpumper. Aker Elektro pakker teknologien sammen; de monterer Stadts teknologi i sine egne standard kapslinger. Fra november i fjor har Aker-bedriften eid 12 prosent av aksjene i Stadt Automasjon.

Døråpner

– Aker Elektro fungerer som døråpner for oss – vi får tilgang til nye markeder. Vi er særdeles godt fornøyd med dette samarbeidet, sier daglig leder Håvard Haanes i Stadt Automasjon. Verftene bruker vanligvis systemleverandører som tar seg av alt fra generatorer til elektriske pumper. Stadt Automasjons kunder er disse systemleverandørene.

– Vi og Aker Elektro har gjensidig stor glede og nytte av hverandre, mener Haanes. Han anslår at i alle fall halvparten av bedriftens omsetning går mot Aker-systemet. Derfor synes han det er forståelig at Aker Elektro ønsker å eie deler av Stadt Automasjon, men vil ikke ha sterke formeninger om hvor stor den andelen bør være. – Som ansatte må vi forholde oss til hva eierne ønsker å gjøre med sine aksjer, sier Haanes.

Milevis med kabel

Snorre B-plattformen ruvet godt på Stord da Teknisk Ukeblad kom på besøk uka før påske. Heisen i Aker Elektros kontorbygg har en etasje som er ekstra lang. Den tok oss ned berget noen skritt fra kaia hvor plattformen skal ligge fram til mai. Om bord var det hektisk aktivitet for finpussing og uttesting i innspurten. Flere dekk var allerede i ferd med å bli ryddet. Aker Elektros prosjektleder Dagfinn Botnen opplyser at arbeidet selskapet utfører på plattformen, er verdt om lag 250 millioner kroner.

– Blant annet har vi trukket omtrent 430.000 meter kabel, forteller han. En del av dem var godt synlige – i ulike farger for ulike typer. Snorre B har også en egen ”spøkelsesetasje” for stabilitetens skyld. Der har montørene krokrygget plassert metervis med kabel. Rundt på plattformen henger kveiler med kabler i taket, klare til installering når plattformen kommer til havs. Både høyspent- og lavspentrom har metervis med tavler levert av Aker Elektro. I tillegg har selskapet stått for terminering av alle fiberkabler, hvilket har betydd reising til ulike underleverandører i flere land.

Bra samarbeid

En sjøkabel fra Snorre B skal forsyne Snorre TLP med strøm. – Kabelen skal mate begge veier – det har vært en kjempeutfordring. Vi har gjort mange simuleringer for å se at lastflyten fungerer, sier Botnen.

Totalkontrakten for Snorre B er et arbeidsfellesskap mellom Aker Maritime og Kværner Olje & gass. Opprinnelig kontraktssum var på 5,5 milliarder kroner, men dette er overskredet med en milliard. Selskapene krangler om hvem som har hovedansvaret for kostnadsoverskridelsene, men dette merkes ikke i hverdagen på Stord. – Samarbeidet med Kværner har gått veldig bra. Det som skjer i avisene, merker ikke vi noe til, understreker Botnen.

Valhall

Etter Snorre B har flere samarbeidsprosjekter med Stadt Automasjon kommet til, og i fjor høst inngikk Aker Elektro kontrakt på leveranse av drillingsystemet til BPs vanninjeksjonsplattform Valhall.

– Det var en milepæl for oss – det er første prosjekt for drift av boreutstyr med vår teknologi, understreker Hovland. Aker Elektro skal utføre alt arbeid i forbindelse med installasjon av elektronikk, instrumentering og telekommunikasjon om bord. Dette utgjør 15 prosent av Aker Maritimes 2,8 milliarders totalkontrakt med BP. I tillegg skal Aker Elektro levere transformator, høyspenttavler, lavspenttavler, fordelingstavler og frekvensomformere til en verdi av mellom 25 og 30 millioner kroner.

Satser østover

For å opprettholde og videreutvikle det teknologiske nivået satser Aker Elektro både på egenutvikling og oppkjøp av kompletterende virksomhet.

– At vi i november i fjor kjøpte vi oss inn i Stadt Automasjon er basis for skipssatsingen vår, sier Jan Olaf Bommen, leder for Marked & Teknologi. Bedriften har fire markedsområder; olje og gass, energi, industri og marine. Satsingen på det siste startet for to år siden, og selskapet har nå kontrakter for en kvart milliard kroner. Første totalprosjekt ble inngått i oktober i fjor; elektrosystemet til ei ny hurtigrute som skal bygges ved Fosen Mekaniske Verksted. Bommen er ikke redd for å navngi konkurrentene.

– Vi ønsker å bli oppfattet som et alternativ til ABB og Siemens. Aker Elektro skal ha svært god systemkompetanse, poengterer han. Grepet om det norske markedet mener han begynner å bli godt, og nå gjelder det å satse østover.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Vi må ut i den store verden. Nå er vi på full fart mot Korea, og har signert den første intensjonsavtalen der, med elektroselskapet Samsung Heavy Industries, forteller Bommen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.