MOBIL

Sagt om iPhone

RETRO: Husker du hvordan iPhone ble tatt imot da den ble lansert? Her er noen tilbakeblikk på hvor feil det går an å ta.

Marius ValleMarius ValleJournalist
16. nov. 2012 - 18:43

Foto: D.Begley, Creative Commons CC BY 2.0

Her i Mobili tar vi stadig vekk tilbakeblikk på produsentenes sprell gjennom tidene. Og mens fokus som oftest er gamle telefoner vi har kjære minner om, skal vi denne fredagen ta et tilbakeblikk på hva konkurrentene sa om iPhone da den ble lansert i 2007.

Da vi feiret iPhones 5-årsdag i sommer trakk vi frem noen uttalelser fra kommentatorer som mente at den ikke ville bli noen suksess. Men det var ikke bare analytikere og andre som tjener penger på å mene mye om mangt som bommet.

LES OGSÅ: - Nå går det nedover for Apple

Steve Ballmer, Microsoft

Microsofts store høvding, Steve Ballmer, er en frittalende sjel. Da han ble spurt hva han mente om iPhone etter lanseringen i 2007 slo han opp latterdøra, og serverte følgende udødelige sitat:

- 500 dollar, fullt subsidiert med abonnement? Det er den dyreste telefonen i verden, og den apellerer ikke til bedrifter fordi den har ikke tastatur, noe som gjør den til en ikke veldig god e-postmaskin.

Han fulgte opp med å understreke sin klokketro på sitt eget Windows Mobile-operativsystem. Dette operativsystemet ble tatt livet av tre år senere, da Microsoft lanserte Windows Phone 7 under Mobile World Congress i Barcelona februar 2010. Og sist vi sjekket var Windows Phone-plattformen nesten seks ganger mindre enn Apples iOS.

I et intervju med USA Today gikk han enda lenger:

- Det er ingen sjanse for at iPhone kommer til å få noen signifikant markedsandel. Ingen sjanse.

LES OGSÅ: Dette var den norske forløperen til iPad

Ed Zander, Motorola

I mars 2007 tok Motorolas daværende toppsjef Ed Zander mikrofonen for å proklamere sin mening om iPhone. På den tiden slet Motorola i motbakke, og var på randen av konkurs etter at deres suksess med Razr hadde blitt skuslet vekk med utallige forsøk på å kopiere seg selv.

- Når du snakker om Apple, ikke tro at Nokia, Samsung og Motorola ikke vil ha kule telefoner å svare med, sa Zander.

I et annet intervju ble han spurt hvordan de ville håndtere iPhone, som skulle komme i salg en måned senere. Han svarte:

- Hvordan håndterer de oss?

Ganske greit, vil vi tro. For Motorola klarte aldri å karre seg opp til sin gamle storhet, og Apple selger i dag veldig mange flere telefoner enn Motorola.

Historien om Motorola og Apples felles telefon, Rokr E1, er for øvrig en morsom historie du kan lese mer om her.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Ed Colligan, Palm

I rettferdighetens navn skal det sies at tidligere Palm-sjef Ed Colligan ga sine uttalelser i forkant av Apples iPhone-lansering. Men  sjefen for en av de største smarttelefonprodusentene i 2006 tok likefullt feil.

I et intervju med Mercury News kom han med denne betraktningen om Apples inntog i mobilmarkedet:

- Vi har lært og kjempet i noen år med å pønske ut hvordan man lager en god telefon. PC-folk kommer ikke bare til å pønske ut dette. De kommer ikke bare til å valse inn (i mobilmarkedet, red. anm), sa han da. Med "PC-folk" antar vi at han mente folk som lager datamaskiner.

Palm... navnet ringer en bjelle.... Ja, det stemmer. Det var de som ble kjøpt opp av HP for så å bli lagt ned.

Jon Rubenstein, Apple

Mens vi snakker om Palm skal vi ikke glemme tidligere Apple-topp og senere Palm-topp Jon Rubensteins betraktninger om en mulig musikktelefon. Denne gangen fra 2005, mens han fortsatt jobbet i Apple (og tydeligvis ikke var involvert i planene om iPhone):

- Finnes det en brødrister som også vet hvordan den skal brygge kaffe? Det finnes ikke noe slik kombinert enhet, fordi den ikke vil gjøre noe bedre enn en individuell brødrister eller kaffetrakter, sa Rubenstein, og understreket at det ville være på samme måte med iPod, digitalkameraet og mobiltelefonen.

- Det er viktig å ha spesialiserte enheter, mente Rubenstein. 

Og det var jo spot on. I dag går alle rundt med digitalkamera, MP3-spiller, mobiltelefon og GPS som separate enheter.

Brødrister slash kaffetrakter finnes forresten, som du ser av bildet. Ja, vi har lyst på en.

Pohjakallio, Nokia

Pekka 

Sjefen for Nokias N-serie (du husker vel Nokia N95?) var slett ikke negativ til iPhone da den ble lansert. Faktisk mente han at Apple og Nokia tenkte likt. Finnene hadde snakket lenge om sine "multimediacomputere", som integrerte alt i én dings. Og han mente at det var bra at Apple var inne på samme spor som dem, siden det ga deres budskap mer tyngde.

- (iPhone) er ingen trussel, men selvsagt er den hard konkurranse, men det gjør vanligvis at du yter bedre selv, sa han til Techdigest.tv.

Han var imidlertid lunken til at iPhone ikke hadde 3G, og at den bare skulle komme til én amerikansk operatør. Likevel - den godeste herr Pohjakallio hadde rett i mye, bortsett fra det med om at iPhone ikke var noen trussel mot dem, da.



Tilbake til tegnebrettet...

Anssi Vanjoki, Nokia

I august 2007 hadde Nokia åpenbart funnet ut at de likte iPhone ganske godt likevel. Da de viste frem fremtidige brukergrensesnittkonsepter viste de en konsepttelefon som var mer enn litt lik iPhone.

Dette forklarte multimedia-sjef Anssi Vanjoki i Nokia slik:

- Om det finnes noe godt i verden, så kopierer vi med stolthet.

Det hele kuliminerte i trykkskjermtelefonen Nokia 5800 som du kan hvile øynene på i bildet over. Den ble ikke noen iPhone-dödare, og tok ikke akkurat verden med storm. Den ble vel i det store og hele en flau bris. Og som vi vet er operativsystemet den kjørte, Symbian, et kapittel som er i ferd med å avsluttes.

Jim Balsillie, RIM

RIM, de som lager BlackBerry, var ikke nevneverdig bekyrmet over iPhone etter den ble presentert i 2007. Jim Balsillie, en av to sjefer i selskapet, tok det hele med knusende ro.

- Lanseringen av Apples iPhone utgjør ingen trussel mot RIMs forbrukerrettede BlackBerry Pearl, og markerer bare en ny konkurrents inntreden i smarttelefonmarkedet, sa Balsillie

Han sa videre at introduksjonen ikke kom til å bety noen verdens ting for RIM, som den siste tiden har slitt med å få sitt nye operativsystem på markedet, sparket toppsjefene sine og sagt opp en hel del medarbeidere.

RIM er riktignok verdens åttende største mobilprodusent i dag. Det er bare fem plasser bak Apple, det.

MER RETRO:

De heftigste, teiteste og lekreste telefonene noensinne

Seks tvilsomme avgjørelser fra Nokia

Fem Samsung-mobiler som imponerte oss

Tre kjemper som falt

Fem idiotiske påfunn fra Samsung

Androids eventyrlige utvikling

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.