BRÅSTOPP: Bildet viser hvordan bladet er stoppet av aluminiumsblokken og fjæren som brukes til å skyte blokka inn i bladet.FOTO: KNUT STRØM (Bilde: KNUT STRØM)
Slik ser sagen ut. Stoppmekanismen ligger skjult. (Bilde: SawStop)

Sagen som ikke kapper fingrene

  • Industri

Sagen SawStop kan spare tusener av fingre og mange hender hvert år.

Sjefen for SolidWorks, John McEleney, skryter uhemmet av konstruksjonen. Det gjorde han under Solid Works' brukerkonferanse i New Orleans tidligere i år.

Unngå kjøttskader

Grunnen til at sagen er så sikker, er at den er konstruert med deres DAK-program.

SolidWorks-sjefen testet sagen med en pølse som skulle illustrere en finger. Med en gang sagbladet kom i kontakt med pølsa, kom et kraftig smell som skyldtes at en aluminumsblokk ble skutt inn mot tennene på bladet for å gi rask stopp.

Bråstopper sagtennene

Teknikken går ut på at det legges en elektrisk lading på bladet som analyseres av en mikroprosessor i stoppemekanismen. Vår kropp har en relativt stor kapasitans og ledeevne som fører til et fall i ladingen til bladet når for eksempel en finger kommer i kontakt med bladet.

En oppspent fjær skyter aluminiumsblokken inn mot tennene på bladet og stopper bladet i løpet av 3 til 5 millisekunder samtidig som bladet trekkes inn i saga.

3000 amputasjoner

Amerikanske myndigheter fastslår at arbeidssager hvert år er involvert i 60.000 skader hvorav tre tusen amputasjoner. Det er det samme som en skade hvert niende minutt. I USA er det anslått at detfinnes seks millioner bordsager.

SawStop håper å kapre en anselig del av markedet og dermed redde helsa og mange fingre.

Har du en strategi for smarte bygg?
Få med deg «Smarte hjem og bygg 2016» torsdag 1. desember.