NETTARKIV

Ryk og reis på nettet først! De beste hjelpemidlene til å planlegge ferien

Trond Heggelund
2. apr. 2008 - 15:02
Vis mer

Har du noen gang kommet til et virkelig el-kjipo-hotell som i reisekatalogen fremsto som et stjernepalass? Er du sint over at det er det ikke var 0,8 kilometer til badestranden men hele åtte kilometer – og dessuten var det et fjell i mellom?

Hvorfor oppdaget du ikke at det går en autostrada utenfor hotellvinduet ditt når det på hotellets hjemmeside beskrev de rolige omgivelsene? Hvorfor i alle dager valgte du feil flyselskap, hotell, restaurant eller reisemål?

Dersom du opplever dette på ferien kan du synge ”Du skal få en dag i mårå som rein og ubrukt står¿” eller så kunne du ha unngått alt sammen ved å ha sjekket fakta på internett før du bestiller reisen og hotellet.

Sjekk avstander og fakta

For noen år siden var familien på vei til Danmark for å besøke noen venner som hadde leid et feriehus. De skrøt over at det var kun 300 meter til standa, men ettersom vi viste nøyaktig adresse kunne vi med programmet Google Earth nesten nøyaktig måle avstanden til stranda som viste seg å være 800 meter. For å gjøre dette bruker du ”Ruler” som ligger under ”Tools” i toppmenyen på Google Earth.

Vi kunne dessuten på Google Earth se at feriehuset til våre venner lå like ved hovedveien, og at det var relativt langt til nærmeste butikk og spisested. I hvert fall for oss som den gang hadde småfolk med oss i barnevogn.

Gode guider på nett

Siden den gang har Google Earth, Google Maps, Panoramio og en del nettguider vært de viktigste verktøyene når vi skal planlegge en reise, enten det nå er i jobbsammenheng eller til feriemodus. Og det beste av alt; de er gratis å bruke!

Før du reiser er det viktig å sjekke hvordan det egentlig er på reisemålet, hotellet eller stranda. Og hvordan får du vite dette? Jo ved å søke på eksempelvis Tripadvisor.com eller lignende nettjenester. Se vår liste med bedømming av de forskjellige nettjenestene.

Du kan også bruke en søkemotor og lete etter ”hotellets navn” og ”rewiews”. Er du heldig så får du opp hva gjester på hotellet har skrevet om sitt besøk og dermed kan du trekke dine egne konklusjoner etter å ha lest deres kommentarer. Dersom du ikke får svar på det lurer på, så still konkrete spørsmål i forum på de enkelte reisenettstedene.

Halve reisen hjemme

Husk at planleggingen av ferien er halve reisen. Husk at det finnes av hav av forskjellige nettjenester og reisenettsteder. prøv deg frem og tips andre på nettet om dine erfaringer med både nettsteder og reisemål. Vær en aktiv bidragsyter så blir tjenestene bedre.

Journalistene i Teknisk Ukeblad og Forbrukerteknologi reiser MYE, både privat og i jobben. Her har du vår bedømming av de beste netttjenesteNE og verktøyene før du pakker kofferten. God tur forresten!





Her er de de hjelpemidlene

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre


Google Earth

http://earth.google.com

Sjekk om informasjonen til reisearrangøren og hotellet er rett. Sjekk kartet og omgivesene til hotellet eller reisemålet. Bruk avstandsmåleren (ruler) og mål opp avstander.

Terningkast 6



Panoramio.com

Sjekk ut bilder som folk har lagt inn på reisemålet akkurat dit du skal. Du kan dessuten se på et klikkbart kart hvor bildene er tatt. Utrolig bra tjeneste.

Terningkast 5



Tripadvisor.com

Dekker hele kloden og har et hav av informasjon Det ultimate nettstedet for å sjekke hoteller, reisemål og få reisetips. Sjekk hva andre reisende mener om hotellet eller reisemålet du skal til.

Terningkast 6



Virtualtourist.com

Bra startsted med alle reisemålene du egentlig har lyst til å besøke.

Terningkast 4



Tavellerspoint.com

Noe av det samme som Tripadvisor. Bra å bruke når du planlegger reisen.

Terningkast 4



Frommers.com

Frommers Travel Talk duger også. Har mye godt bakgrunnsstoff om reisemål, hoteller og lignende.

Terningkast 4



Lonelyplanet.com/thorntree

Thorntree-forumet til Lonely Planet er legendarisk. Et ”must” for sofaplanlegging av reisen din. Husk å delta med dine egne reiseerfaringer.

Terningkast 6



Wideroe.no

Har det meste av det du trenger av flyselskaper, rutetider og billettpriser. Har dessuten hoteller. Veldig bra å bruke.

Terningkast 6



Flybilligst.com

En av våre favoritter. Utrolig bra brukergrensesnitt. Hadde den hatt flere flyselskaper så ville denne fått terningkast seks.

Terningkast 5



Restplass.no

God nettjeneste som finner restplasser og hoteller dersom du har noen feriedager til overs.

Terningkast 5



Hotels.com

Bra nettjeneste dersom du skal finne rett hotell til riktig pris.

Terningkast 4



Hrs.com

Hotel reservation Service. En av våre soleklare favoritter. Meget bra hotelltjeneste som ofte gir deg fordeler når du kommer på hotellet.

Terningkast 6

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.