INDUSTRI

Russland-trøbbel for Norske Skog

Espen Leirset
31. aug. 2007 - 07:03

Dyrere råvarer, trangere marked og frykt for kraftmangel. Utfordringene står i kø for Norske Skogs fabrikk på Skogn.

Russlands president Vladimir Putin innførte en eksportavgift på ti euro per kubikkmeter tømmer i sommer.

Rammer mange

Dermed vil Russland eksportere langt mindre tømmer til de største importørene i Finland og Sentral-Europa. Disse statene må derfor hente sitt tømmer fra andre markeder, og dermed presse opp prisene der Norske Skog henter sitt tømmer.

Fabrikken på Skogn er Norske Skogs største i Norge, og på grunn av lav avvirkning fra trønderske skoger er fabrikken mer avhengig av importert tømmer enn Follum og Saugbrug i Halden.



Domino

– Vi vil trolig oppleve en dominoeffekt som følge av den russiske eksportavgiften. Baltiske eksportører kan skru opp sine priser fordi markedet blir mer sprengt når finnene må se seg om etter nye markeder, sier supplysjef Olav Norberg ved Norske Skog Skogn.

Den store finske skogindustrien henter en femtedel av sine råvarer fra Russland, ifølge Helsingin Sanomat.

Lokkes til Russland

Motivet bak den russiske avgiften er at Putin vil presse skogindustrien til å investere i fabrikker i Russland, i stedet for å selge tømmeret til foredling i utlandet.

Avgiften på ti euro er varslet å økes til 15 euro neste år, og helt til 50 euro i løpet av to år. Det vil sette en effektiv stopper for all import av russisk tømmer.

WHO-medlemskap fløyten?

Denne proteksjonismen bryter helt klart med den russiske ambisjonen om å bli medlem av Verdens Handelsorganisasjon (WHO). Men på den annen side passer det godt inn med inntrykket av at president Putin vil bruke Russlands råvarer og energireserver til å styrke landet politisk og økonomisk.

Den økte tømmerprisen er til glede for norske skogeiere. Men for Norske Skog kan konsekvensen bli dramatisk.



Svekker Skogn

– Vi er bekymret for denne utviklingen. Den russiske avgiften vil svekke marginene, påpeker Norberg. Skogn-fabrikken har levert svært solide overskudd de siste ti årene, og forventer i år 700 millioner kroner i overskudd av en omsetning på rundt 2,5 milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Skogn er en robust fabrikk, men tilgangen på råvarer og kraftmangelen i Midt-Norge svekker fabrikken, påpeker Norberg. Det spekuleres nå om Skogn er i ferd med å svekkes såpass at det blir aktuelt med permitteringer på fabrikkområdet Fiborgtangen.



Trenger lokal skog

Norske Skogs fabrikker i Follum og Halden har bedre tilgang på lokalt trevirke. I Trøndelag og langs norskekysten, som er Skogns primærområde, har avvirkingen av skog blitt halvert de siste årene. Årsaken er mer vanskelig tilgjengelig skog, og at norske myndigheter ikke aksepterer skogsveier i øde områder.

– 60 prosent av skogen vi trenger står i såkalt inngrepsfrie soner, opplyser Norberg. Dette er villmarksområder uten tekniske inngrep. Norske Skog jobber for å få myndighetene til å slutte å definere skogsveier som teknisk installasjon.

– Situasjonen nå er at store deler av skogen i Midt-Norge og langs kysten råtner på rot, sier en oppgitt Norberg. Lokale myndigheter, skogeiere og skogindustrien har derfor gått sammen i prosjektet «Skognæringa i Trøndelag» for å få økt avvirkingen.



Mindre avispapir

I salgsleddet blir også Norske Skog presset av den internasjonale trenden med at færre leser papiraviser. Nedgangen i papiravisforbruket i USA er nå tydelig og signifikant, ifølge Norberg.

– Det fører til at amerikanske produsenter dumper papir på vårt marked, spesielt i Storbritannia, sier Norberg. På den andre siden av verden, i Kina, er også markedssituasjonen tøffere enn før. Kina har tidligere vært netto importør av papir, men tunge investeringer i skogforedling har ført til at landet nå har blitt eksportør av samme vare.

– Vi håper forbruket øker mer enn produksjonstakten i Kina, påpeker Norberg.



Manko på kraft

Kraftmangelen i Midt-Norge gjør at Norske Skog går tyngre inn i arbeidet for å få realisert det kombinerte gass- og biokraftverket på Skogn. Skogns konsesjon er ikke rensepliktig, men kraftprisen har vært for lav til at prosjektet er lønnsomt. Norske Skog mener kraftubalansen som oppstår når Ormen Lange begynner å tære på balansen i høst vil føre til at Skogn-prosjektet må bli gjennomført.

Norske Skog har framforhandlet gunstige, langsiktige avtaler til erstatning for industrikraftregimet. Men denne kraften leveres til Follum og Halden, og betingelsene gjelder ikke for Skogn dersom Midt-Norge blir eget prisområde.

– Det er helt opplagt at vi får underskudd på kraft. Denne situasjonen trenger en løsning. Gasskraftverk på Skogn er det beste alternativet, mener Norberg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.