OLJE OG GASS

Rosneft bryter med BP

BRUDD: BP-sjef Bob Dudley (t.v.) og Rosneft-sjef Eduard Khudainatov kunngjorde i januar at de skal samarbeide om Arktis. Nå er forhandlingene brudt.
BRUDD: BP-sjef Bob Dudley (t.v.) og Rosneft-sjef Eduard Khudainatov kunngjorde i januar at de skal samarbeide om Arktis. Nå er forhandlingene brudt. Bilde: AP
18. mai 2011 - 08:16

Rosneft knuste BPs håp om å være med på det forventede oljeeventyret i Russlands arktiske områder da de tirsdag trakk seg ut av forhandlingene om et samarbeid.

Les også:

Føler seg krenket

En kilde i det russiske statsselskapet sier at de nå i stedet leter etter andre vestlige samarbeidspartnere og vurderer både Exxon, Shell og Chevron.

Den svenske BP-sjefen Carl-Henric Svanberg klarte i løpet av fire måneders forhandlinger ikke å løse uenigheten med de russiske oligarkene som eier halvparten av BPs nåværende fellesforetak TNK-BP.

Oligarkene mener en avtale med Rosneft krenker deres eierrettigheter og har fått medhold i retten.

Les også: Jobber med nye regler for oljeleting

Var favorittprosjekt

BP og Rosneft prøvde å løse konflikten ved å kjøpe ut milliardærene, men de gikk til slutt lei av alle betingelsene og kravene om mer penger de ble møtt med.

Avtalen mellom BP og Rosneft var et favorittprosjekt for statsminister Vladimir Putin.

Den ville vært et gjennombrudd i de russiske forretningsforbindelsene med Vesten og et stort bidrag til å gjenopprette BPs ære etter oljekatastrofen i Mexicogolfen.

Les også: 3000 kilometer rør er lønnsomt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.