NETTARKIV

Robotmisjonæren

Hugo Ryvik
27. mai 2002 - 11:04

Nordfjordeid: Blikket er åpent og direkte når Bjørhovde med et bredt smil strekker fram høyreneven og leverer et fast og kontant håndtrykk. Snart flommer velformulerte og godt fundamenterte visjoner om robotisert produksjon ut av munnen hans. I de få og korte tenkepausene lener han seg tilbake i stolen og ser opp mot et fjernt punkt et eller annet sted der ute i robotuniverset, før han igjen fanger blikket ditt og slipper ut nye gullkorn. Denne energiske karen går ikke på autopilot - han er både klartenkt og målrettet.

32 år unge Bjørhovde er grunnlegger av og styreleder i nystartede AMT Produksjon i Nordfjordeid - en av Norges svært få helrobotiserte sveiseprodusenter. Han er sterkt opptatt av at norsk industri må automatiseres for å få opp produksjonsvolumet og forhindre at oppdragene forsvinner ut av landet.

Nomade

Stein ble produsert i Kirkenes, hvor han bodde de første årene av sitt liv. Siden moren - som er fra Tana i Finnmark - var sterkt plaget av værsyke, flyttet familien snart sørover og havnet i Gjøvik, hvor enebarnet Stein tilbrakte ungdomstiden.

- Da jeg valgte maritim utdanning, var tanken at jeg ville gjøre noe helt annet enn hva forutsetningene tilsa. Gjøvik er ikke akkurat Norges maritime navle. Dessuten hadde jeg en idé om å konstruere mitt eget vindsurfebrett, sier han og smiler skjevt av sin egen ungdommelige naivitet.

Utdanningen til skipsingeniør tok han ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Doktorgraden rakk han aldri å ta før han ble fullstendig oppslukt av nybrottsarbeid. Diplomoppgaven, som handlet om vektestimering av skip, ledet til at han startet en liten bedrift i Ålesund i 1996.

Interessert i arkitektur

Egenkonstruert surfebrett ble det aldri noe av, men et kjøpebrett og et par telemarksski ligger i dvale i båtnaustet på det gamle småbruket han og samboeren Siri har brukt to år på å restaurere - godt hjulpet av Steins far. Det delvis gjengrodde bruket i Nordfjordeid hadde stått i ubebodd i 40 år da paret satt i gang med å slipe tømmervegger og legge inn vann og elektrisitet i bolighuset, som er en staselig sveitservilla.

Nå står låven for tur. Der kan det bli et lite kurssenter med tiden, mener Stein. Det var forresten Siris fortjeneste at paret flyttet fra Ålesund til Eidsfjord - hun fikk jobb som arkitekt i vestlandsbygda.

Robotikkens u-land

- Mekanisk industri i Norge har gjort alt for lite modernisering og effektivisering av produksjonen, særlig når det gjelder sveising, hevder Bjørhovde. Han viser til at Danmark, Finland og Sverige er en helt annen verden når det gjelder automatiseringsgrad.

Med den utviklingen som er i norsk skipsbygging, mener han at det bare er et spørsmål om tid før nesten all produksjon forsvinner utenlands. Skipsskrogene blir allerede for det meste kjøpt fra utlandet, sveiseoppdrag og mekanisk bearbeiding er stadig mer i faresonen, og etter hvert vil rørarbeid, elektriske installasjoner og resten av rukla følge etter.

- Norsk skipsindustri er stort sett utrolig ineffektive arbeidsplasser. I mange bedrifter virker det som om eierne er fornøyde bare bedriften ikke taper penger. Det mest kreative som skjer, er at de flytter deler av produksjonen utenlands. Enten må vi automatisere, ellers vil Norge som skipsprodusent synke enda dypere.

Egenrådige nordmenn

Etter Bjørhovdes mening har nordmenn en slags smiekultur som går ut på at vi skal kunne fikse alt mulig selv. Vi skal være fleksible og dyktige nok til at vi kan hive oss rundt på kort tid og bygge skip med våre egne hender - nesten uten hjelp av konstruksjonstegninger. Slike egenskaper er bra å ha, mener Bjørhovde - men det er ikke lenger nok til at vi kan være konkurransedyktige i dagens tøffe, internasjonaliserte miljø.

Han tror at norsk industri tidligere her brent seg på at den har hatt for liten tålmodighet og disiplin til å innføre effektivitetsteknologi. En del bedrifter som har forsøkt seg på robotisering, hadde det for travelt med å produsere for fullt samtidig som nye teknologien er blitt implementert. Feil prioritering og ressursmangel må ta mye av skylden for at resultatet i flere tilfeller ble mislykket.

- Slike feilinvesteringer ryktes fort og har nok bidratt til at andre har blitt mer skeptiske til robotisering, mener Bjørhovde.

Svak undervisning

Gründeren mener at skoleverket også må bære noe av skylda for at roboter har lav status i norsk industri.

- Både jeg og daglig leder for AMT Produksjon, Morten Bjørhovde, har erfart at forelesere er svært dårlige til å ta fram praktiske eksempler som er relevante for norsk industri. De får ikke fram hvilken praktisk nytte roboter kan ha i industrien, og virker lite oppdaterte på moderne robotikk.

Straks AMT Produksjon er kommet skikkelig i gang skal dørene åpnes for studiebesøk fra andre norske industribedrifter.

- Det er bare en fordel om den type løsninger vi bruker blir tatt i bruk også andre plasser i landet. Gjennom å inspirere andre til å robotisere produksjonen kan vi kanskje bidra litt til at produksjonen i Norge øker, i stedet for at stadig mer blir satt bort til underleverandører i utlandet.

Hjemmelaget

Hjemmefronten er neppe like automatisert. Helt uten robothjelp har han og Siri klart å lage to barn sammen. For to år siden ble det en datter, og i april pustet en fire kilo tung guttepjokk inn den friske Nordfjordeid-luften for første gang.

Så spørs det om Stein Bjørhovde får tid til både industrietablering, bleieskift og andre interesser i tiden som kommer. Ikke bare prøver han å gjøre Eid kommune om til et industristed - han engasjerer han seg også dypt i nærmiljøet og prøver å gjøre kommunen til et mer attraktivt sted for mennesker å bosette seg.

- Nye kjøpesenter er ikke det helt store trikset. Vi må i stedet ta vare på de genuine kvalitetene som fins her og utvikle dem videre.

Da tenker han særlig på de mange gamle bygningene og den sterke ølbryggetradisjonen i området. Men robotisering av de små private ølbryggeriene som finnes i kjellere, låver og uthus vil han ikke ha noe av. Et sted går grensen, selv for en ihuga robotmisjonær.

I mange bedrifter virker det som om eierne er fornøyde bare bedriften ikke taper penger.

Mekanisk industri i Norge har gjort alt for lite modernisering og effektivisering av produksjonen, særlig når det gjelder sveising.

Stein Bjørhovde har grunnlagt nystartede AMT Produksjon i Nordfjordeid, som satser på helautomatisert sveising.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.