DATATELE

Robotene kommer

ROBOTFAR:Mark Tilden i selskapet WowWee har konstruert og solgt millioner av disse robotene som både er billige og smarte og han lover stadig nye og smartere modeller
ROBOTFAR:Mark Tilden i selskapet WowWee har konstruert og solgt millioner av disse robotene som både er billige og smarte og han lover stadig nye og smartere modeller Bilde: Odd R. Valmot
27. sep. 2006 - 08:08

Dr. Mark W. Tilden smykker seg med tittelen robotfysiker. Vitenskapsmannen har bakgrunn i Nasa og har holdt på med kybernetikk og roboter de siste 15 årene. Han har flyttet robotene ut av fabrikkene og hjem i stua til folk i form av programmerbare leketøy. Til nå er det solgt 3 millioner roboter i form av dinosaurer og menneskeliknende skapninger.

– Denne julesesongen vil bli all time high, sier Tilden.

Hittil er det leketøy som har opptatt Tilden, men ikke hvilket som helst leketøy. Disse robotene har kybernetiske innovasjoner som går sine fabrikkbrødre en høy gang. Motorene styres etter et sinusmønster og drives i deres naturlige mekaniske resonans. Det gjør at de klarer seg uten kostbare servosystemer. Samtidig økes batterilevetiden og hele systemets mekaniske levetid til det mangedobbelte.



Lek og lær

– Robotene mine skal være så billige og forståelige at folk skal oppmuntres til å plukke dem fra hverandre og koble seg til dem på nye måter. Folk kan programmere sine egne funksjoner i den åpne kildekoden og publisere den på nettet. Alle ledninger og tilkoblinger er fargekodet, sier Tilden.



Hjemmet neste

– I dag dreier det seg om lærerikt leketøy, men vent til neste år, hinter Tilden, og mer enn antyder at da kommer WowWee, som selskapet heter, med roboter som kan gjøre nyttige oppgaver i hjemmet. Følg med på Consumer Electronics Show i Las Vegas i januar.

Det som ikke kommer til å skje med det første, er at de skalerer opp robotmannen til en skikkelig digital hushjelp.

– Det ville ikke vært noe vanskelig å gjøre det, men menneskestore roboter som svinser rundt i hjemmet, skremmer vettet av folk selv om de bare dekker bordet og tar oppvasken, sier han. Dessuten må de ha kvinneappell. Enda er dette en guttegreie, men teknologi er bare effektivt når den imponerer kvinner. Jeg er overbevist om at vi om få år vil få nye elektromekaniske slaver som folk vil elske. Kunsten er å utstyre dem med en kunstig form for menneskelig kompetanse. Vi tar det for gitt at det å vandre gjennom et myldrende kjøpesenter er enkelt, men prøv å få en robot til å gjøre det uten å støte borti folk, sier Tilden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.